INFONET-468X60-BANNER

Savremena vila u Ljubljani obložena sa duplo perforiranim metalom

09.03.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro OFIS je nedavno završio jednoporodičnu vilu koja crpi uticaje iz istorijske arhitekture Ljubljane, uz uvođenje nove i savremene estetike. Za razliku od starih kamenih zgrada u gradu, vila se sastoji od kockastih volumena obloženih sa hladnim, duplo perforiranim metalnim panelima. Tekstura panela i vidljive dijagonalne zatege ublažuju hladni eksterijer vile.

Vila je smeštena u centralnom delu ljubljanskog naselja Mirje, a njen kockasti volumen evocira oblik piramide. Oblik kuće se poziva na piramidalni pešački luk koji se nalazi u blitini. Fasadni duplo perforirani metalni paneli su apstrakno tumačenje teksture kamena okolne istorijske arhitekture.

„Gruba klasična fasada je predstavljena preko duplo perforiranih panela. Zadatak je bio da se postigne tekstura kroz iluziju dubine koja omogućava prisustvo svetlosti na fasadi i povećava senku i refleksije“, napisale su arhitekte.

„Trodimenzionalna tekstura stvara dinamičnu apstrakciju, dok istovremeno inkapsulira postojan volumen objekta. Dijagonalne zatege služe kao funkcionalni konstruktivni element i grafički prikaz na fasadi“, dodali su oni.

Enterijer meša dva različita i odvojena elementa: hladan i izložen konstruktuvni beton koji je u kontrastu sa drvetom toplih boja. Arhitekte su odvojile funkcije po spratovima: prizemlje se sastoji od dnevne sobe otvorenog plana; prvi sprat je za dečije igraonice i spavaće sobe; drugi sprat je za roditelje i njihovu spavaću sobu. Minimalistički i moderan enterijer odgovara savremenoj spoljašnjosti vile.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;