INFONET-468X60-BANNER

Obnovite svoj dom – zaštitite se od požara, buke, vrućine i hladnoće – ROCKWOOL ADRIATIC

12.02.2019. | Gradjevinarstvo.rs

Potencijal za velike energetske uštede

Već je svima poznato da se u kućama troši puno energije, a ako je stolarija dobra i dalje se kroz zidove i krov gubi više od  40% energije. Najbolje je raditi celokupnu obnovu odjednom.

Obnovite svoj dom – zaštitite se od požara, buke, vrućine i hladnoće – ROCKWOOL ADRIATIC

Stanari se uglavnom odlučuju za obnovu starijih građevina koje imaju vidljive nedostatke kako bi poboljšali izgled i udobnost svog doma (kao na primer trošna fasada i krov koji prokišnjava), iz zdravstvenih razloga (kad se pojavi plesan i gljivice na zgradi), ali sve češće i zbog bolje energetske učinkovitosti objekta. Time će se postići bolji energetski razred nekretnine što će pridoneti i njenoj većoj vrednosti. Debljina izolacije je glavni faktor za efikasnost energetske obnove uz uslov da je kvalitetno izvedena. Na debljini ne bi trebalo štedeti jer izolacija iznosi manji deo ukupne investicije. Kad govorimo o izolaciji spoljnih zidova preporučuje se izolacija spolja, jer je učinkovitija i leti i zimi. Zimi dobro sprečava smrzavanje nosive konstrukcije te produžava vek trajanja nosivog dela. Leti sprečava preterano zagrevanje objekta. Osim toga smanjuje se mogućnost pojave toplotnih mostova. Toplotni most je manje područje na omotaču zgrade kroz koje je toplotni protok povećan usled promene materijala, debljine ili geometrije građevnog dela. Na tom mestu može doći do kondenzacije s unutrašnje strane zbog velikog gubitka toplote. A to može dovesti do pojave plesni i gljivica koje niko ne želi u svom domu.

Obnovite svoj dom – zaštitite se od požara, buke, vrućine i hladnoće – ROCKWOOL ADRIATIC

ROCKWOOL ima jedinstveni proizvod za kontaktne fasade. Zove se Frontrock MAX E i ima dva sloja različite gustine. Zbog dvoslojne strukture postižu se istovremeno bolja toplotno-izolacijska svojstva, ali i bolja mehanička svojstva cele fasade. Paropropusnost je vrlo važno svojstvo kamene vune u izolaciji fasada jer omogućava spoljnim zidovima takozvano „disanje“ te sprečava kondenzaciju s unutrašnje strane. Svi slojevi fasade trebaju biti od paropropusnih materijala kako bi se izbegla mogućnost kondenzacije vodene pare. Za završne slojeve preporučuje se korišćenje mineralnog, silikatnog ili silikonskog maltera (nikako akrilni malter). Zbog paropropusnosti kamena vuna omogućava povoljnu mikroklimu u unutrašnjim prostorijama, ujednačenu temperaturu i vlažnost vazduha te produžava vek trajanja građevine.

Obnovite svoj dom – zaštitite se od požara, buke, vrućine i hladnoće – ROCKWOOL ADRIATIC

Kako kamena vuna štiti i od požara i od buke?

Izolacijom fasade kamenom vunom osiguravaju se višestruke koristi – pored toplotne izolacije tu je i zaštita od požara i buke. Sigurnost u slučaju požara je jako bitna tokom obnove, jer u to vreme stanari žive u stanu. Zaštita od požara je svojstvo svih ROCKWOOL izolacionih proizvoda jer su izrađeni od kamena, a kamen ne gori. ROCKWOOL izolacija ne gori i ne podstiče širenje plamena, toksičnih plinova niti gorućih čestica u slučaju požara. Materijali se po evropskim normama za zaštitu od požara klasifikuju prema reakciji na požar u razrede od A1 do F. Gotovo svi proizvodi od ROCKWOOL kamene vune nose oznaku A1, što je najviši nivo negorivosti. Negoriva izolacija osigurava vatrogascima dodatno vreme za spašavanje imovine, očuvanje građevine od veće materijalne štete i ono najvažnije – spašavanje života.

Obnovite svoj dom – zaštitite se od požara, buke, vrućine i hladnoće – ROCKWOOL ADRIATIC

Sve češće se susrećemo s problemom zvučne izolacije u stanovima i mnogi danas pate zbog neželjene buke. Buka može rezultirati stresom, smanjenom koncentracijom i lošijom kvalitetom života. Prema izvoru razlikujemo dve vrste buke, onu koja se širi vazduhom (kao na primer govor, muzika, mašine) te udarnu buku (kao što su hodanje, udarci i vibracije). ROCKWOOL kamena vuna upija buku zbog svoje otvorene vlaknaste strukture. Zato kamena vuna ima široku primenu te može doprineti smanjenju i „udarnog“ i „vazdušnog“ zvuka između prostorija ili spolja. Koristi se kao zvučna izolacija u pregradnim zidovima, spuštenim plafonima i podovima.

Obnova zgrade ili porodične kuće idealno je vreme kada osim o izgledu treba razmišljati i o kvalitetu života unutar stambenog prostora. Uživate li već u prednostima izolovanog doma?

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;