INFONET-468X60-BANNER

Lokalni ariš oblaže ovu savremenu farmu u Austriji

24.02.2015. | Arch Daily

Austrijska arhitektonska firma Spado Architects je pružila tradicionalnoj alpskoj seoskoj kući savremeni zaokret sa Kućom SPI, dvospratnoj kući u Koruškoj u Austriji. Smeštena na oko 300 metara iznad nivoa mora u dolini Gortšic, kuća sa dvovodnim krovom ima poglede na predivne planinske pejzaže koji uključuju travnate livade i borove šume. Eksterijer kuće je obložen sa daskama od lokalno posečenog ariša koji će vremenom dobiti srebrno-sivu patinu.

Kuća SPI je izgrađena sa čistom i izražajnom siluetom koja dominira sa volumenom obloženim sa drvenim daskama od ariša i manjom bazom bele boje. Gornji sprat je širi od prizemlja i pruža se ka jugu kako bi stvorio zaštićeni natkriveni otvoreni prostor u prizemlju. Južna fasada je stakleni zid visine od poda do plafona koja odvaja spoljašnje prostore od stambenih.

Pored zastakljenog zida koji uokviruje poglede na dolinu ispod, kuća je opremljena sa brojnim zastakljenim otvorima koji pune unutrašnjost sa prirodnom svetlošću. „Arhitektura se oslanja na funkcionalnost i uzdržanost i odlikuje se odricanjem suvišnog“, kažu arhitekte.

„Nagib krova od juga ka severu takođe odgovara lokalnim uslovima. Na ove načine, stvaraju se asocijacije sa ruralnom arhitekturom i njenom istorijom“, kažu arhitekte iz biroa Spado Architects.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

BAUDER
BAUDER
NOVI BEOGRAD
www.bauder.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;