INFONET-468X60-BANNER

Započela izgradnja prvog Spomenika holokausta u Kanadi

28.01.2015. | Dezeen

Juče je obeležena 70. godišnjica od oslobađanja Aušvica, dan koji se proslavlja kao Međunarodni dan Holokausta. To je bio savršen trenutak za predstavljanje projekta budućeg kanadskog Nacionalnog spomenika holokausta, delo arhitekte Danijela Libeskinda, a koji je u izgradnji od ove godine u Otavi. Spomenik je prvi u zemlji koji je podignut u znak sećanja na tragične događaje iz prošlog veka, i on je epski poduhvat, ne samo za projektante, već i za graditelje.

Projekat za spomenik je bio najavljivan i ranije. Arhitekta Danijel Libeskind i umetnik Edvard Burtinski su radili zajedno kako bi osvojili međunarodni konkurs za projektovanje memorijalnog centra, sa ultra modernim, ugaonim formama.

Libeskind je veoma poznat po svojim geometrijskim zgradama. Možda je najpoznatiji od njegovih projekata onaj za ponovnu gradnju Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Arhitekta je nazvao projekat spomenika „Pejzaž gubitka, sećanja i preživljavanja“. Libeskind je takođe projektovao Jevrejski muzej u Berlinu - objekat koji ima za cilj da obrazuje javnost o holokaustu.

Sa neba, Libeskindov projekat za kanadski Spomenik holokausta izgleda kao moderna verzija Davidove zvezde, ali postavljene sa iskrivljenim uglovima. Forma buduće strukture će imati ulogu i nemog komentatora zgrčene patnje onih koji su stradali tokom holokausta.

Memorijalni centar je trenutno u izgradnji i planirano otvaranje je krajem ove godine.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;