IZOLACIJA-468X60-BANNER

MVRDV predložio uvrnuti neboder nalik peščanom satu

26.01.2015. | Dezeen

Čuveni svetski arhitektonski biro MVRDV iz Roterdama, Holandija, je pobedio na nedavno održanom arhitektonskom konkursu za projektovanje modernog nebodera mešovite namena u Beču, Austrija. Predloženi neboder će biti visok 110 metara i biće obložen staklenom zavesom koja otvara zgradu ka centru grada.

Međutim, karakteristika koja najviše zapada za oko jeste uvrnuta baza nebodera, koja daje formi karakterističan oblik peščanog sata i smanjuje količinu senke koju neboder baca na susedne blokove.

Karakteristika razigranog dizajna je odlika biroa MVRDV, a neboder sa svojim zanimljivim, iskrivljenim oblikom nije zakazao. Pored upsotavljanja zgrade kao regionalnog orijetira, neobičan oblik će smanjiti količinu vremena koje su okolne zgrade u senci, i pomoći će u povezivanju nebodera sa trgom ispod. Arhitekte planiraju da pretvore stepenaste terase nastale u uvrnutoj bazi u pristupačna otvorena područja i vetrobarijere.

Neboder mešovite namene će se nalaziti u blizini istorijskih bečkih Gasometara i sastojaće se od maloprodajnih objekata, restorana i 35.000 metara kvadratnih poslovnog ili stambenog prostora.

Unutrašnjost će posedovati izdašne spratne visine od 3,5 metara, a 80 odsto prostora će biti bez stubova. Okolni trg će biti projektovan kao veliki sunčani sat, sa neboderom koji će imati ulogu igle za pokazivanje vremena.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

SET
SET
ŠABAC
www.set.rs

LAYHER
LAYHER
BEOGRAD-ZEMUN
www.layher.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;