INFONET-468X60-BANNER

Futuristički Pariz je prepun bujnih zelenih nebodera

09.01.2015. | Inhabitat

Arhitektonski biro Vincent Callebaut Architecture je nedavno predstavio planove za transformaciju Pariza u futuristički „pametni“ grad koji izgleda više kao makrostudija prašume nego urbana džungla.

Pametni grad biroa Vincent Callebaut Architecture je naručen kao deo Klimatskog energetskog plana Pariza, i on prikazuje kako bi Pariz iz 2050. godine mogao da usvoji održivost radi stvaranja zdravije budućnosti uz zadržavanje svoje istorijske estetike i ispunjavanje svojih dugoročnih energetskih ciljeva.

Projekat uključuje Planinski toranj i druge zelene nebodere inspirisane prirodom i koji se uklapaju u okviru postojeće urbane matrice grada. Objekti koriste niz zelenih građevinskih strategija uključujući pasivno grejanje i hlađenje, sakupljanje kišnice, kao i žive zelene zidove koji ulivaju svež vazdu u užurbanu metropolu. Projekat takođe integriše zajedničke bašte i zelene prostore, podstičući stanovnike da unesu aspekte ruralnog života u urbani prostor.

Futuristička vizija Pariza predviđa korišćenje prostora i materijala na najefikasniji mogući način - fasade u obliku saća na neboderima služe kao solarni generatori koji sakupljaju sunčevu energiju i proizvode biogorivo. „Filosvetla“, koja se nalaze na vrhovima nebodera, proizvode svetlost i energiju korišćenjem vetroturbina.

Neboderi su takođe mešovite namene, podstičući integraciju poslovanja, stanovanja i komercijalnih preduzeća, što umanjuje potrebu za transportom i prevozom na dnevnoj bazi i smanjuje troškove goriva i zagađenje grada.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;