INFONET-468X60-BANNER

Renovirana 700 godina stara italijanska seoska kuća sa delikatnom filigranskom fasadom

17.12.2014. | Dornob

Kuće Maserije (it. masserie) su građene radi zaštite stanara, bilo veleposednika i njegove porodice ili njegovih radnika. Arhitektura ovih kuća je bila pod uticajom arapske, grčke i normanske arhitekture, a eksterijer ovih kuća je bio jak i utvrđenog karaktera, dok su enterijeri imali vrata koja vode u centralno dvorište. Zidovi su bili debeli (ponekad i do 80cm) i služili kao utvrđenje i termička masa za pružanje hladnog enterijera.

Ova Maserija, Kuća Pulja (Casa Puglia), je izgrađena od peščara sa velikim lučnim portalima, koji su očuvani prilikom renoviranja kuće u modernu porodičnu rezidenciju. Kuća je smeštena na vrhu brda i orijentisana ka moru kako bi se iskoristili povetarci iz pravca pučine radi prirodne ventilacije. Kuća poseduje malu kuhinju, dnevnu sobu, tri spavaće sobe i dva kupatila. Sa istočne strane, kuća je okružena sa klasičnim mediteranskim vrtovima.

Kako bi se iskoristili prelepe lučni portale, arhitekte iz biroa Peter Pichler su napravili 36 ručno izrađenih paravana za spoljašnje prozore i vrata. Ovi aluminijumski paravani su sečeni vodom pod pritiskom kako bi se dobio prekrasni obrazac koji filtrira savršenu količinu svetlosti i pruža zaštitu od spolja.

Obrazac za filigransku fasadu je interpretacija klasičnog arapskog „linearnog“ šablona, i on se postepeno menja iz vrlo delikatnog i otvorenog do potpuno zatvorenog pri vrhu. Paravani omogućavaju igru svetlosti unutar enterijera kuće tokom dana, a noću osvetljenje u kući prolazi kroz njih stvarajući efekat svetlucavog fenjera.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;