INFONET-468X60-BANNER

Krečenje: Saveti i tehnike

12.12.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Krečenje zidova i plafona ima dvojaku funkciju - da ulepša i da zaštiti površine. Ulepšavanje ima veću ulogu u enterijeru nego u eksterijeru, gde je zaštita važnija. Pravilna priprema prostora za krečenje, kao i površine koja se kreči je podjednako važna u postizanju obe ove svrhe.

Krečenje, materijal, izvođenje, cene

Cena krečenja zavisi od izbora materijala, kao i od izbora majstora. Takođe, cenu krečenja ćete značajno smanjiti ukoliko sami na sebe (uradi sam) pruzmete izvođenje molerskih radova. 

Priprema je vremenski dug i težak aspekt svakog krečenja, mada je on takođe najvažniji deo posla. Pravilna priprema površina za bojenje će proizvesti završnu obradu koja će izgledati odlično i trajati mnogo duže nego što bi bio slučaj sa lošom pripremom. U nastavku pogledajte procedure i savete po pitanju najboljih praksi u krečenju.

PRIPREMANJE EFIKASNOG RADNOG PROSTORA

Teško je dobiti kvalitetne rezultate ukoliko ste zabrinuti oko toga da li vam je boja procurela negde na nameštaj ili ako se grčite u prostorijama i nemate dovoljno mesta za rad. Za početak, odlučite koju prostoriju krečite i nju izolujte od ostatka objekta (u najmanju ruku minimizirajte korišćenje ove oblasti). Ovo ima dve funkcije: da uštedi vreme za postavku i čišćenje, i ujedno je motivacija za brz završetak projekta.

Krečenje, bojenje zidova

  1. Grupisanje - grupišite vaš nameštaj u centar sobe; kaučevi prostori ispod stolova mogu da posluže kao savršena mesta za skladištenje, a slike sa zidova lepo uglavite između dva komada nameštaja. Nameštaj sa fiokama i policama obavezno okrenite od centra prostorije, kako biste mogli da pristupite njihovom sadržaju u toku krečenja. Ukoliko krečenje obuhvata i plafon, planirajte u skladu sa time kako bi se omogućio pristup svakom delu plafona stvarajući prolaze među nameštajem. Pobrinite se da ostavite dovoljno prostora po obodu prostorije kako bi se manevrisalo sa merdevinama nesmetano.
  2. Uklonite sve sa zidova i plafona za krečenje - Sve ono što vam može smetati prilikom krečenja unutrašnjih prostorija pažljivo uklonite. To može uključivati zidnu i plafonsku rasvetu, a prilikom sklanjanja obratite pažnju kako biste mogli pravilno da je vratite.
  3. Prekrijte područje - Pokrijte sav nameštaj sa najlonom. Ovo je jako ekonomičan i jednostavan način zaštite vašeg nameštaja. Postavite najlon na takav način da on prekrije sav nameštaj i da se prostre na pod kako bi se stvorilo preklapanje. Postavite krpe po obodu prostorije, a tik ispod površina za krečenje. Mnogi za ovaj posao koriste stari papir ili novine; nemojte koristiti kese jer one neće upijati farbu kao tkanina ili papir. Možete uzeti staru posteljinu kao krpe za zaštitu podova, ali ona je tanja i boja može probiti kroz njih. Ukoliko vam je ceo prostor slobodan i bez nameštaja, možete prekriti pod sa slojem debljeg najlona koji ćete zalepiti sa trakom. Takođe, krep trakom obložite sve ivice oko prekidača, dovrataka, doprozornika i svih onih površina koje se tokom krečenja mogu lako uprljati. Krep traka je odličan pomoćni materijal koji nije skup, lako se postavlja i još lakše uklanja bez oštećivanja površina. 

Boje za krečenje zidova

PLANIRANJE I EFIKASNA PODELA POSLA

Prilikom krečenja je moguće da se desi scenario u kome nemate šta da radite, iako imate dosta stvari nedovršne, ali ništa nije spremno za sledeći proces. Protok posla mora biti efikasan. Uvek treba da se pitate, šta može da se suši dok ja ovo radim?

Podela: Plafoni, zidovi, detalji

Uopšteni tok krečenja neke prostorije je od plafona, preko zidova do detalja. Primarni fokus na početku je spremiti plafon za krečenje. Ukoliko plafon ne treba da se priprema, možete gletovati zidove, i dok se oni suše krečiti plafon. Dok vi završite plafon, zidovi će se verovatno osušiti i možete naneti drugi sloj gleta (ukoliko je potrebno) ili prvi sloj kreča. Dok čekate da se osuši plafon i zidovi, možete se baviti sa detaljima oko prozora, vrata, utičnica, rasvete itd. Uvek koristite krilaticu „plafon, zidovi, detalji“ kako biste organizovali svoj posao i efikasno upravljali sa vremenom.

Krečenje stana

Održavanje kvadrata

Još jedan bitan aspekt toka vašeg posla je održavanje kvadrata, što znači da završite u tački gde možete nastaviti naknadno. To takođe znači i održavanje svih elemenata u sobi na relativno niovu završetka. Koristeći raniji primer, ako se premestimo na pripremu obrade detalja, uradićemo detalje oko vrata samo. Ukoliko imamo još vremena da čekamo, možemo uraditi detalje oko prozora. Na kraju danu, plafon je gotov, zidovi su izgletovni, a detalji okrečeni. Sledeći fokus je na zidovima i završnim detaljima. To je efikasna podela posla.

Kada smo pripremili efikasan radni prostor i organizovali posao i sebe na najbolji mogući način, možemo se posvetiti procedurama i tehnikama krečenja enterijera.

PRIPREMA POVRŠINA ZIDOVA I PLAFONA

Osnovna pripremna radnja za unutrašnje bojenje površina podrazumeva pripremanje zidnih i plafonskih površina za novu završnu obradu. U nastavku ćemo pogledati neke osnovne, ali često previđene korake pripreme površina.

Gletovanje

Gletovanje zidova i plafona

Kako bismo prekrili postojeće neravnine, prljavštine i masnoće na površinama u enterijeru i sprečili njihovo narušavanje našeg novo-okrečenog prostora, moramo izgletovati sve oštećene površine. Prva stvar koju radimo pre samog procesa gletovanja je priprema same površine. Ukoliko je zid mastan ili prljav, jako je bitno da ga očistimo, i za taj posao se preporučuje kalijumov sapun rastvoren u toploj vodi. Nakon čišćenja i sušenja površina možemo početi da nanosimo glet masu.

Prvi sloj mase za gletovanje uvek mora biti gušći od narednih slojeva. Masa za gletovanje (glet masa) se priprema uz pomoć ručnog miskera, tako što pomešamo glet masu i vodu. Ako su površine mnogo neravne, potrebno je naneti deblji sloj gleta, pa u tom slučaju on mora biti gušći. Takođe, rupe i veće nedostake u površinama morate na neki način „armirati“ - dobro utisnite gušću smesu u oštećeno mesto, a kako biste ga zatvorili i sprečili gubitak glet mase, postavite bandaž traku preko nje i nanosite još jedan sloj mase preko. Gletaricom poravnajte površinu, i nemojte se opterećivati ako glet masa počne da bubri prilikom sušenja, jer ćete te neravnine nakon sušenja ošmirglati.

Ravnjanje površine zida

Posle nanošenja prvog sloja gleta i nakon njegovog sušenja, pristupamo procesu šmirglanja. Šmirglanje se radi kružnim pokretima i pomoću njega skidamo sve neravnine i izbočine sa površina. Nakon što završimo šmirglanje, potrebno je površine opet izgletovati. Drugi sloj se priprema isto kao i prvi, ali je jedina razlika u tome što on sada ne mora da bude toliko gust kao i prvi, ravnajući sloj. Kada smo naneli i drugi, završni sloj, opet uzimamo šmirglu i kružnim pokretima dobijamo potpuno ravnu površinu bez izbočina i udubljena.

Prajmerisanje

Uglavnom su sada većina završnih proizvoda „boja i prajmer u jednom“, što se pokazalo kao vrlo kontraverzan proizvod. Koje su tačno razlike između boje i prajmera možete pročitati u našem tekstu ovde. Ponovićemo da prajmer ne treba da bude i završni sloj, već isključivo metod pripreme površine za bojenje/farbanje/krečenje. Oni su idealni za rešavanje raznih površinskih problema, i treba ih koristiti onda kada gletovanje ne može da vam pomogne.

Priprema površina u vašem domu stvara dosta prašine. Nije loša ideja zapečatiti vrata i ventilaciju sa najlonom kako bi se kontrolisao protok prašine. Čišćenje, kao i priprema, jeste proces koji će se dešavati tokom celog posla. Možete uraditi grubo čišćenje nakon završetka pripremnog dela posla, a temeljno čišćenje pre nanošenja drugog sloja finiša. Takođe će vam trebati stara četka koju ćete koristiti za čišćenje površine sa svih površina.

Krečenje zida stana

BOJENJE PRIPREMLJENIH POVRŠINA

Ukoliko su naše povrišne pravilno pripremljene, naša boja (kreč) će teći bolje, manje cureti i vezivati se čvršće, a naša gotova površina će imati mnogo atraktivniji izgled i biće dugotrajnija. Teži deo posla je završen. Najbolji opđti savet koji vam možemo dati je da kupite kvalitetne materijale i alate: nemojte škrtariti, jeftin alat će vam otežati posao i proizvesti inferiorne rezultate. Takođe, ne žurite. Radite umerenim, laganim tempom koji vama odgovara.

Uopšteni saveti prilikom rada sa četkom

Potrudite se da spremite sve što vam je potrebno pre početka bojenja zidoba. Pripremite svoj komplet. Sipajte deo pripemljenog kreča (ili boje, farbe - princip je isti) u ćasu, staru kantu za farbu, ili plastičnu namensku posudu do polovine i koristite kao mesto za umakanje vaše četke. Ovaj savet važi bez obzira da li krečite deo oko dovratka, ili farbate prozorsko krilo. Nikada nemojte sipati do vrha posude. Sipajte deo u posudu za valjak. Ukoliko će proći neko vreme pre nego što ćete koristiti valjak za krečenje, pokrijte posudu sa malo najlona kako biste sprečili pojavljivanje očvrslog gornjeg sloja. Nakon sipanja, obrišite ivicu posude sa četkom.

Kada radite sa četkom, umočite je do pola ili manje i istresite je blagim udarima o strane kante. Nemojte brisati strane četke o obod kante, jer to anulira funkciju četke. Čistite vašu četku s vremena na vreme kako biste je održali funkcionalnom. Ukoliko se boja isprlja, procedite je kroz cediljku ili gazu (recimo stare najlonske čarape) kako biste uklonili đubre.

Farbanje zidova

Uopšteni saveti prilikom rada sa valjkom

Nasuprot onome što vidite na televiziji, farbanje zidova i plafona valjkom bi uvek trebalo započeti sa jednog kraja i polako dogurati do drugog. Nemojte šarati okolo jer će to ostaviti tragove. Pošto boja prska, držite krpu pri ruci i obrišite svaku mrlju koja je nastala pre nego što se osuši. Kako biste izbegli polivanje sebe prilikom krečenja plafona, koristite merdevine i držu valjka tako da valjak uvek bude od vas udaljen.

Pošto se neke boje reflektuju drugačije kada su nanešene valjkom i četkom, trudite se da nanosite valjkom boju što je bliže moguće vertikalama, kao što su dovratnici, kako biste umanjili vizuelnu razliku između ova dva tipa nanošenja. Naravno, nanošenje drugog sloja boje vam takođe može u ovome pomoći, ali ništa ne škodi da imate i ovaj trik u rukavu. Koriste valjak umerenom i ujednačenom brzinom.

Zaključak

Uvek je cilj da rad olakšamo i povećamo kvalitet našeg proizvoda i truda. Gore navedeni saveti i trikovi, iako zvuče komplikovano, svakako će ukloniti mnogo poteškoća i problema sa kojima se možete susresti prilikom krečenja vašeg doma. Želimo vam sreću.

 

Komentari: 1

Jelica 26.02.2022 10.32.52

Dobro je da sam nabasala na vaš tekst baš sada. Uskoro treba da se uselim u novi stan, pa smo u fazi priprema za krečenje. Nameštaj mi je u skladištu agencije milošević, tako da sve to može da se obavi bez problema. Dali ste mi mnogo korisnih saveta i mnogo novih informacija. Hvala veliko :)

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;