INFONET-468X60-BANNER

Da li treba da zamenite ispucalu betonsku površinu ili samo da izlijete novi beton preko nje?

28.11.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Pitanje da li treba zameniti ispucalu betonsku površinu ili je samo prekriti sa novim slojem betona je mnogo složenije nego što će neki priznati. Nažalost, ta odluka je često prepuštena izvođačima koji često nemaju dovoljno iskustva u ovom pogledu, što će investitore posledično koštati još više.

Ispucali beton

Većina vas će biti iznenađena sa našim mišljenjem zašto je toliko popravljenih ispucalih površina izlivanjem betona preko njih neuspešna, čak i sa sveobuhvatnim napretkom tehnologija i materijala. Da li trebamo da vas podsetimo šta se potencijalno može desiti kada podloga ispod vašeg novog poda propadne? Ništa neće više ugroziti poverenje jednog investitora brže od pucanja betonske površine. Ovo nije vrsta izloženosti koju većina izvođača želi da ima.

Životni ciklus, ili životni vek, tipične moderne ploče betona zavisi od mnogo promenljivih koji će uticati na to da li se preporučuje kompletna zamena ispucale betonske površine ili izlivanje novog sloja betona preko nje. Mnoge od ovih promenljivih zavise od dobrih građevinskih praksi u vreme betoniranja, a ko iskreno može znati nivo napora uložen pre više decenija? U većini slučajeva jedina informacija koju dobijate je preko procene površine betona. Svaka osoba koja razmišlja o reparaciji ili zameni ispucale betonske površine mora obratiti dužnu pažnju pre nego što donose odluku.

Pukotine na betonu

I upravo u ovom trenutku moramo razgovarati o tome zašto toliko mnogo projekata izlivanja novog betona preko ispucalog propada. Svako od vas koji čita ovaj tekst je već formulisao svoj mišljenje o najčešćem razlogu zašto se ovo dešava. Da li bi taj razlog mogao biti u vezi sa pukotinama ili vlagom? Možda zbog previše štete koja je proistekla iz ciklusa zamrzavanja-odmrzavanja? Nijedan od ovih nije primarni razlog zbog koga većina projekata ovog tipa propada.

Najčešći razlog zašto projekti ovog tipa propadaju posle nekog vremena je zato što izvođači ne uspevaju da primete da betonska ploča u pitanju nije dobar kandidat za izlivanje novog sloja betona preko nje. Ova loša procena se često donosi zbog potrebe za poslom ili želje da se stvari ubrzaju i zaradi dodatni novac tako, ali nijedan od razloga ne bi trebao da utiče na tako važnu odluku.

Ispucali beton

Svaki profesionalac mora ceniti mogućnosti koje se dobijaju kada pomešate polimer sa cementom, stvarajući tanku cementnu površinu sa vrlo jakom adhezionom snagom. Ali postoji dosta slučajeva kada sposobnosti polimera ne mogu da poprave ispucalu betonsku podlogu. Sposobnost da ovo prihvatite kao činjenicu će samo stvoriti poverenje investitora što će vas na kraju izdvojiti od konkurencije.

Kada ne treba prekrivati ispucalu betonsku površinu sa novim slojem betona

Razbijeni beton koji se podiže i spušta segmentno je retko kada dobar kandidat kao podloga za izlivanje novog sloja betona. Ova vrsta oštećenja betona rešava jednu veliku misteriju koja inače ostaje nepoznata svima drugima osim ekipe majstora koja je izlivala prvobitni beton. U gotovo svim slučajevima, slomljeni beton koji se kreće nije pravilo armiran (ili nije armiran uopšte). To znači da su šanse ogromne da vaš novi sloj betona izliven preko ovakve podloge propadne, te ne biste trebali rizikovati napor i finansije, kao i sopstveni ugled, sa ovakvom vrstom posla. Vaš je posao da znate kada nešto možete uraditi, a kada ne.

Pukotine na površini betona

Nemojte da vas čudi činjenica da će mnogi izvođači osporavati ovo mišljenje. Neki od njih će čak promovisati popravku ispucale betonske površine kao deo ukupnog paketa rekonstrukcije, jer im štedi vreme i novac, dok će ovaj postupak samo privremeno odložiti neizbežnu zamenu betona. Naravno, izlivanje novog sloja betona ili eventualna postavka podne obloge će svakako stvoriti novu površinu. Ali oni neće učini ništa da poboljšaju konstruktivnu stabilnost betona. Promovisati bilo šta izvan sposobnosti stvaranja nove podne površine je, bez imalo uvijanja, obmanjujuće.

Zaključak

Svaka vrsta podloge mora imati adekvatni nosivi sloj ispod sebe kako bi izdržala test vremena, korišćenja i ispunjivala zahteve svojih vlasnika. Ukoliko je betonska površina previše oštećena ona neće moći da nosi novi sloj betona preko sebe. U takvim slučajevima je najbolje uraditi sve ispočetka, zameniti celokupnu betonsku ploču, i osigurati opstanak vaše nove površine. Kao i svugde, i u ovom slučaju je bolje sprečiti, nego lečiti.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;