INFONET-468X60-BANNER

Prefabrikovani starački dom od drveta koristi pasivni dizajn za unošenje svetlosti i toplote

28.11.2014. | Arch Daily

Nemački arhitekonski biro Dietger Wissounig Architekten je nedavno koristi principe pasivnog dizajna za stvaranje prefabrikovanog staračkog doma obloženog drvetom u Gracu, Austrija.

Dvospratna zgrada je podeljena u osam stambenih zajednica, od kojih je svaka organizovana oko „seoskog trga“, tj. unutrašnjeg dvorišta. Starački dom je okružen sa zelenilom sa svih strana, a veliki prozori omogućuju stanarima da uživaju u pogledima ka prirodi i obilju prirodnog svetla.

Arhitekte su izgradile drvenu konstrukciju prefabrikovane zgrade od unakrsno lameliranog drveta i drvenih greda. Netretirani austrijski ariš oblaže spoljašnju fasadu kako bi starački dom dobio topao i udoban izgled.

Netretirano drvo toplih tonova i drvene plafonske grede su korišćeni u enterijeru kako bi se stvorila udobna atmosfera za stanare doma. Prozori pune spratne visine usmeravaju prirodno svetlo unutra kako bi naglasilo udobno okruženje doma.

Svaka od osam stambenih zajednica je centrirana oko otvorenog prostora i sastoji se od trinaest spavaćih soba, kuhinje i trpezarije za stanovnike i staratelje. Asimetrični raspored i raznovrsnost putanja u zgradi pružaju stimulativno, ali ipak nekomplikovano okruženje za stanovnike. Svaka stambena zajednica je posebno obojena kako bi se pomoglo stanarima da pronađu put do svoje zgrade.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;