INFONET-468X60-BANNER

Natur-beton: moderan arhitektonski jezik – PERI-OPLATE

09.11.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Bez obzira da li se radi o smelim visinama ili ekstremnim formama i strukturama – vizije arhitekata, bilo da su u pitanju muzeji, koncertne hale, stadioni ili mostovi, postavljaju visoke zahteve građevinskoj industriji širom sveta. U mnogim slučajevima natur-beton predstavlja moderno rešenje, bilo da su u pitanju građevinsko-tehnički ili estetski razlozi.


Mercedes-Benz muzej, Štutgart: kružne forme, različita zakrivljenja
i gotovo svi mogući nagibi – izrađeni zahvaljujući rešenjima PERI eksperata.

Arhitektonski izraz, u svojoj potrazi za jedinstvenošću, postaje sve ambiciozniji i zahtevniji. Kako bi odgovorili na sve izazove i omogućili da komplikovani zahtevi postanu stvarnost, stručnjaci firme PERI konstantno ulažu u razvoj specijalnih sistema i dodatne opreme. Korišćenjem odgovarajuće oplate moguće je realizovati gotovo sve forme i izglede površina.

Paralelno sa razvojem građevinskih materijala i tehnologije procesa gradnje, porasli su značajno i zahtevi za izgledom finalnog proizvoda. Zidovi i ploče, zakrivljeni i pod nagibom, čest su element modernog dizajna. Sistemi oplata se prilagođavaju takvom trendu. Maksimalno glatke betonske površine sa minimalno vidljivim fugama, postižu se korišćenjem široke palete raznovrsnih šperploča velikih dimenzija.


Upravna zgrada PERI, Šimanovci: natur-beton sa unapred određenim
rasporedom fuga i mesta ankerovanja.

Na završni izgled betona utiču:

  • sistem oplate i vrsta obloge (šperploče)
  • receptura betona uključujući tip cementa i agregata
  • količina pigmenta
  • izbor odgovarajućeg oplatola
  • naknadna površinska obrada kao što je pranje, poliranje, brušenje, peskarenje itd.
  • hidrofobna impregnacija, premazi bojama i lakovima

U konsultacijama sa stručnjacima za oplatu i inženjerima sa bogatim iskustvom, klijenti dobijaju rešenja maksimalno prilagođena zahtevima projekta.


PERI predmontaža: od precizno sečenih šperploča
do složenih 3D elemenata oplate, po meri za svaki zahtev projekta.

Svojim partnerima u građevinskoj industriji PERI nudi praktičnu pomoć: selekciju, izradu projekata i nabavku odgovarajućih šperploča i sistema oplata, koji su optimalno prilagođeni objektu u izgradnji. Za svaki poseban zahtev po pitanju izgleda vidljivog betona postoji odgovarajuća oplata, od standardnih do specijalno izrađenih sistema. Najbolja rešenja nastaju intenzivnom saradnjom arhitekata, izvođača radova i PERI konsultanata.

Za objekte sa pravilnim geometrijskim formama koriste se najčešće standardni PERI sistemi: panelna zidna oplata TRIO i MAXIMO, stubna oplata RAPID i SRS, oplata ploča SKYDECK i MULTIFLEX.


Za potrebe Olimpijskih igara u Londonu 2012. izgrađen je bazenski kompleks
posebne vrste „Aquatics Centre”. Renomirani arhitekta Zaha Hadid autor je projekta
za čiju je realizaciju PERI izradio neophodne 3D-elemente oplate.

Međutim, što je zahtevniji arhitektonski dizajn, standardna sistemska oplata brže doseže svoje limite. Kako bi se i takvi projekti završili u predviđenom roku i što efikasnije, bez obzira na svoju specifičnost, PERI stručni tim izrađuje projekte specijalne oplate, koja omogućava brzu i ekonomičnu realizaciju. Na osnovu 3D modela, PERI inženjeri precizno projektuju jedinice specijalne oplate, koje se zatim predmontiraju u PERI radionici. Najčešće se koriste remenate, precizno sečene na CNC mašinama, koje se montiraju na VARIO sistemske elemente, uz striktno vođenje računa o statičkoj stabilnosti sistema, obrazujući na taj način specijalnu 3D oplatu. Predmontirani elementi, transportuju se na gradilište, što predstavlja posebnu pogodnost za klijenta, budući da dobija gotov proizvod koji odmah može da koristi. Za svaki takt se precizno koristi maksimalno mogući broj standardnih komponenti, kako bi se projekat realizovao na najisplativiji način.


„Galileo“ kontrolni centar za satelitsku navigaciju, Oberpfafenhofen:
antre kojim dominiraju neobične forme i arhitektonski beton izuzetnog kvaliteta.

Dodatni izazov prilikom realizacije objekata sa posebnim zahtevima u pogledu natur-betona, predstavlja raspored kasnije vidljivih anker mesta i fuga. Osim posebnih vrsta obloga (šperploče, oplatne ploče i sl.) koje utiču na teksturu vidljivog betona, PERI nudi širok spektar dodatnog pribora za arhitektonski beton kao što su konusi različitog oblika, dihtung trake, specijalne lajsne i sl..

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


West Balkans Machinery
SSAB-300X250-BANNER
LAFARGE-300X250-BANNER
TENGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


WEST BALKANS MACHINERY
WEST BALKANS MACHINERY
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.wbm.rs

MAREX
MAREX
GROSUPLJE
www.marex.si

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

JAVOR
JAVOR
JAGODINA-RIBARE
www.javorsztr.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;