INFONET-468X60-BANNER

Urbana farma algi prečišćava vazduh pored autoputa

05.11.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Francuska i holandska kompanija Cloud Collective je osmislila elegantno jednostavni način za iskorišćavanje divne moći prirode kako bi očistili okolinu: farmu algi koja visi iznad malog dela autoputa u Ženevi u Švajcarskoj.

Alge su raznolika grupa organizama koji, kao i biljke, generišu energiju iz fotosinteze koristeći sunčevu svetlost i ugljen-dioksid, prečišćavajući kiseonik usput. Pošto je ugljen-dioksid zagađivač koji je proizveden od strane automobilskih motora, prepun autoput sa gomilom štetnih emisija je idealno mesto za postavku urbane farme algi.

Bioreaktor se sastoji od zatvorenog sistema transparentnih cevi prepunih sa algama koje su povezane na sekundarnu opremu, kao što su filteri, pumpe i solarni paneli. Zahvaljujući obilju ugljen-dioksida i sunčeve svetlosti, alga će napredovati odlično i cvreaće i sazrevaće unutar cevi, filtrirajući vazduh usputno.

Nakon procesa sazrevanja, ostaci algi se sakupljaju i koriste u različitim primenama. Prema kompaniji koja je osmislila ovaj koncept, Cloud Collective, materijal bi mogao da se koristi za stvaranje biodizela, zelene energije, lekova, kozmetičkih proizvoda, pa čak i hrane. To je svakako impresivna lista.

„Funkcionisanje i plasman ovih bioreaktora signališe prakse u budućnosti: proizvodnja hrane u urbanim sredinama, očuvanje zelenih površina i reinterpretacija postojeće infrastrkture“, objašanjava kompanija Cloud Collective na svom sajtu.

U ovom trenutku, bioreaktor je dokaz koncepta sistema koji je izgrađen kao deo baštenskog festivala u Ženevi, a koji se „fokusira na kohabitaciju urbanog i prirodnog u kontekstu urbane ekspanzije Ženeve“. Međutim, on svakako pokazuje koliko je lako ovaj sistem povećati i postaviti u punoj veličini preko deonica puteva koji su veoma zagađeni.

Svakako inovativni koncept koji ima potencijal da jednog dana pomogne u borbi protiv urbanog zagađenja i nestašice hrane i energije u megapolisima sutrašnjice. Pogledajte video snimak sistema ispod:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;