INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Opušci od cigareta se transformišu u efikasan materijal za skladištenje energije

07.08.2014. | Gizmag

Milijarde opušaka od cigareta se bace širom sveta svake godine, a čak i kada se pravilno odlažu, oni predstavljaju opasnost po životnu sredinu jer luče arsen, olovo i druge loše hemikalije u zemlju i vodotokove. Nova istraživanja pokazuju da bi ovi opušci mogli dobiti novi život, sa timom korejskih naučnika koji pokazuju da bi korišćeni filteri cigareta mogli da se koriste kao visoko efikasni materijal za skladištenje energije.

Naučnici sa Državnog univerziteta u Seulu su otkrili da kroz proces nazvan piroliza, celulozna acetat vlakna koja čine filter cigarete mogu da se transformišu u materijal na bazi ugljenika koji se može koristiti kao visoko efikasna komponenta za superkondenzatore - dugotrajne, brzo-punjujuće uređaje koji su sposobni da uskladište velike količine energije. Proces pirolize obuhvata jednostepenu tehniku sagorevanja koja stvara sićušne rupe različitih veličina u materijalu kako bi povećao svoju ukupnu površinu.

„Visoko efikasna komponenta za superkapacitatora treba da ima veliku površinu, što se može postići uključivanjem velikog broja malih pora u materijalu“, kaže profesor Jongheop Ji, jedan od autora studije. „Kombinacija različite veličine pora osigurava da materijal ima visoku gustinu energije, što je bitna osobina za brzo punjenje i pražnjenje superkapacitatora.“

Tim je stavio svoj novi materijal na probu povezivanjem elektrode na njega i posmatranjem u tri-elektrodnom sistemu, beležeći sposobnost materijala da apsorbuje i otpusti jone elektrolita. Oni su pronašli da on skladišti veću količinu električne energije od grafena, ugljeničnih nanocevi i ugljenika - materijala koji su popularni za korišćenje kod konvencionalnih superkapacitatora.

Naučnici se nadaju da će premazivanjem elektroda superkapacitatora sa novim materijalom na bazi ugljenika dovesti do boljeg skladištenja energije za električna vozila, vetroturbine i mobilne uređaje. Pored ovih, naravno, postoje i ekološke prednosti koje bi prenamena opušaka od cigareta donela.

Istraživanje tima je nedavno objavljeno u stručnom časopisu „Nanotechnology“.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;