INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Da li pčele mogu da 3D odštampaju betonske strukture u gradovima budućnosti?

30.07.2014. | Inhabitat

Pčele već oprašuju većinu naših voćki i povrća - ali da li bi one takođe mogle da grade naše zgrade? Bivši glavni urednik internet portala Gizmodo Džef Menoug i dizajner Džon Beker su osmisli plan za korišćenje pčela za 3D štampanje arhitektonskih struktura korišćenjem geometrijske oplate. Prema planu pčele služe kao mlaznice 3D štampača, a njihove žlezde koje proizvode med će proizvoditi beton umesto meda.

Svrha ove ideje je da se stvori novi način izrade detaljnih betonskih konstrukcija kombinovanjem arhitekture sa biologijom. Prema Menougu, cilj je proizvodnja čitavih arhitektonskih elemenata, ali dok to ne bude moguće, pčele bi se koristile za izgradnju i popravku manjih arhitektonskih detalja.

Pčele bi bile postavljene u kalupe ili oplate, slično tehnici upotrebljenoj od strane dizajnera Tomasa Libertinija, koji je stvorio košnice od saća u obliku vaza koje su pčele kolonizovale - proces koji umetnik naziva „spora izrada prototipa“.

Iako ideja u kojoj pčele proizvode beton umesto meda zvuči pomalo šašava, postoje stvarni projekti koji potvrđuju da kombinacija bioinženjeringa i arhitekture može da učini čuda. Ovo uključuje paviljon MIT-a istkan od svilenih buba, kao i novi vojni projekat SAD-a koji predviđa upotrebu paukove svile kao oružje. 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;