INFONET-468X60-BANNER

Prvi na svetu integrisani solarni sistem koji generiše električnu i toplotnu energiju

23.06.2014. | Inhabitat

Na kući u predgrađu Sidneja, Australija, instaliran je prvi na svetu integrisani solarni sistem koji generiše električnu i toplotnu energiju. Krovna mreža kombinuje tankoslojne solarne fotonaponske panele sa solarnim termalnim sistemom kanala koji hladi i greje vazduh. Gornji sloj proizvodi električnu energiju baš kao i normalan fotonaponski panel, dok se toplota koja je zarobljena između slojeva distribuira širom kuće.

Australijski proizvođač čelika, kompanija Bluescope, proizvela je integrisani fotonaponski sistem vredan 5 miliona dolara uz pomoć donacije od 2,3 miliona dolara državne Australijske agencije za obnovljivu energiju (ARENA - Australian Renewable Energy Agency).

„Danas smo svedoci uzbudljivog novog tehnološkog rešenja koje je iz laboratorije otišlo pravo na australijske krovove“, rekao je generalni direktor ARENA Ivor Friškneht (Ivor Frischknecht). „Ove prve instalacije su važan korak kako se tehnologija pomera prema komercijalizaciji i troškovnoj konkurentnosti sa konvencijalnim krovnim fotonaponskim sistemima.“

Integrisani solarni sistem bi eventualno mogao da smanji troškove instalacije i energije, poboljša energetsku efikasnost zgrada i smanji pritisak potražnje energije na elektrodistribucionu mrežu. Uprkos uspehu projekta, australijski premijer Toni Abot negira klimatske promene i njegova desničarska administracija želi da zatvori agenciju ARENA u sveopštem napadu na čistu energiju.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;