INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kuća napravljena od otpada - prva ugljenično negativna kuća u Velikoj Britaniji

20.06.2014. | Inhabitat

Naše deponije se sve brže i brže pune sa milionima tona ne-biorazgradivog đubreta svake godine - ali šta ako bismo mogli da uzmemo taj otpad i pretvorimo ga u građevinski materijal? Predstavljamo vam Kuću napravljenu od otpada (Waste House), prvi stalni objekat u Velikoj Britaniji napravljen u potpunosti od smeća, od flopi diskova do četkica za zube.

Projektovana od strane arhitektonskog biroa BBM iz Istočnog Saseksa kao „živi“ istraživački projekat i dizajn radionica o održivom razvoju za potrebe Univerziteta u Brajtonu, ugljenično negativna Waste House je izgrađena kako bi dokazala „da ne postoji otpad, već samo stvari na pogrešnim mestima“.

Smeštena na kampusu Univerziteta u Brajtonu, Kuća od otpada je projektovana od strane Dankana Bejker-Brauna (Duncan Baker-Brown), direktora biroa BBM, u saradnji sa studentima Brajton univerziteta.

Savremeni dom je napravljen od preko 85 odsto otpadnog materijala uzetog sa obližnjih gradilišta i domova i ukljuuje otpad kao što su stari plastični brijači, teksas farmerke, video kasete i 20.000 četkica za zube. Veći deo đubreta je umetnut u zidovima kao izolacija, a različite grupe smeća će se pratiti sa senzorima kako bi se utvrdila njihova delotvornost kao izolacionog materijala.

Dve hiljade recikliranih i vodootpornih pločica od tepiha oblažu fasadu, dok se stari vinilni baneri koriste kao unutršanji slojevi za kontrolu vlage. Šljaka iz industrijskih peći čini temelj. Drvena konstrukcija zgrade koristi ivericu koja je spašena sa obližnjeg gradilišta.

Pored visoko ugljeničnog otpada, organska materija je takođe korišćena za izgradnju kuće. Kako bi poboljšali energetsku efikasnost i toplotnu provodljivost, graditelji su izgradili zidove od nabijene zemlje od otpada od krede i gline.

Kuća napravljena od otpada sada služi kao otvoreni istraživački dizajn studio za studente Univerziteta u Brajtonu, a posebno za studente smera održivog dizajna. Kuća je takođe dostupna kao resurs za druge škole, fakultete i društvene grupe koji su zainteresovani za organizovajne tematskih radionica i događaja o održivosti.

Veći deo građevinskog materijala sa kojim je kuća napravljena je ostavljen vidljivim unutar kuće, i on je upotpunjen sa plakatima i signalizacijom obrazovnog karaktera. Ekološka kuća je tek nedavno završena (u aprilu 2014. godine) nakon oko godinu dana građevinskih radova.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;