INFONET-468X60-BANNER

Bilbordi koji prečišćavaju vazduh

07.05.2014. | Gizmag

Bilbordi mogu da učine mnogo više od pukog reklamiranja, to jest ako se naučnici sa Univerziteta za inženjerstvo i tehnologiju (UTEC) iz Perua pitaju. Dok je prethodni bilbord koji je izašao iz laboratorija naučnika sa UTEC-a proizvodio vodu, njihova najnovija kreacija čisti vazduh od zagađivača. Tim kaže da jedan bilbord može da uradi posao za 1.200 stabala, prečišćavajući 100.000 kubnih metara vazduha dnevno u prepunim gradskim oblastima.

Univerzitet je postavio njihov prvi bilbord koji prečišćava vazduh u blizini građevinske zone u Limi, gradu koji je poznat po tome što ima najgori kvalitet vazduha u Južnoj Americi. Bilbord funkcioniše tako što kombinuje zagađeni vazduh sa vodom, koristeći osnovne termodinamičke principe kako bi aktivno rastvorio zagađivače (kao što su bakterije, prašina i klice) u vodi i oslobodio svež vazduh.

Naučnici tvrde da je njihov bilbord isfiltrirao oko 500.000 kubnih metara vazduha za samo jednu nedelju u martu, oslobađajući ga za 99 odsto bakterija u vazduhu. Efekti bilborda se mogu osetiti u radijusu od pet gradskih blokova, kaže tim, dodajući da ovo koristi građevinskim radnicima i stanovnicima u ovom kraju. Ekstrahovani zagađivači se zadržavaju radi analiza, verovatno u cilju stvaranja efikasnijih bilborda u budućnosti.

Proces prečišćavanja je kontinuiran, koristi 100 odsto recikliranu vodu i troši malo energije - oko 2,5kW po satu. Marketinška agencija FCB Mayo pomaže Univerzitetu u promovisanju ovog bilborda.

„Mi želimo da prikažemo da je inženjering iza svega toga“, kaže Džesika Ruas, direktorka promocija u kompaniji FCB Mayo. „A koji je bolji način prikazivanja toga od oglašavanja koje menja svet, pomaže zajednici i brine o životnoj sredini.“

Pogledajte video snimak ispod koji pobliže objašnjava koncept bilborda (video je na engleskom jeziku):

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;