INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Origami kuća u Japanu

25.04.2014. | Inhabitat

Origami kuća arhitektonskog biroa TSC Architects kombinuje tradicionalnu tehniku savijanja papira sa modernim arhitektonskim trendovima. Smeštena u starom selu u japanskoj prefekturi Mie, kuća je umotana u savijeni krov nalik origamiju koji obuhvata njenu celokupnu zapreminu. Unutrašnjost je ispunjena prirodnom svetlošću, a prebivalište koristi preovlađujuće planinske vetrove za prirodnu ventilaciju.

Kuća je projektovana za mladi par koji se seli iz grad u svoje selo. Biro TSC Architects je angažovan da projektuje dom koji će biti moderan, ali i komunikativan sa tradicijom i okolnim planinskim pejzažom, tako da su arhitekte vukli veze između origami tehnika i vernakularne arhitekture ovog područja. Dobijeni projekat koristi svoj presavijeni krov kao vizuelnu referencu i sklonište od oštrih vetrova i kiše.

U srcu kuće se nalazi dnevni boravak i trpezarijski deo oko kojih su organizovani drugi prostori (kuhinja, kupatilo, spavaća soba). Dnevna soba dvostruke spratne visine poseduje stepenište koje vodi do prvog sprata, a glatki prelazi između različitih delova kuće stvaraju kontinuirani osećaj prostora. Trouglasti krov formira nagib i otkriva prednju staklenu fasadu, što dodatno integriše unutrašnjost sa okolnim prostorom.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;