INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

2014. godina donosi smanjenje građevinske aktivnosti u Evropi

04.04.2014. | Gradjevinarstvo.rs

Predviđanja arhitekata su i dalje negativna za građevinske sektore Italije, Francuske, Španije i Poljske. U kombinaciji sa opadujućim brojem dobijenih građevinskih dozvola u 2013. godini, očekuje se da će građevinski sektor ovih zemalja opasti u 2014. godini. Za holandske arhitekte, poslednji kvartal (Q4) je bio najbolji od drugog kvartala (Q2) 2011. godine. Međutim, 2014. godina će svejedno doneti manju količinu novogradnje nego u 2013. godini. Velika Britanija je doživela najveći broj uposlenosti arhitekata od početka svetske ekonomske krize.

Ovo su neki od zaključaka izveštaja Q4 2013 Evropskog arhitektonskog barometra kompanije „Arch-Vision“ koja sprovodi ovo kvartalno istraživanje među 1.600 arhitekata u osam evropskih zemalja. Evropski arhitekti su vodeći indikatori građevinskih aktivnosti.

Velika Britanija

U četvrtom kvartalu 2013. godine, arhitektonske kompanije u Velikoj Britaniji pokazuju snažan rast u broju ugovorenih poslova. U poslednjih pet istraživanja primetan je stabilan rast arhitekata koji doživljavaju porast poslovanja. Dve trećine britanskih arhitekata su u poslednjem kvartalu 2013. godine videli porast ugovorenih poslova, nasuprot samo 10 odsto koji su prijavili pad poslovanja. Od početka istraživanja Evropskog arhitektonskog barometra, ovo je najveći zabeleženi broj kompanija sa povećanjem poslovanja ikada registrovan.

Broj arhitekata koji očekuje nedostatak posla u narednih dvanaest meseci je manji nego u prethodnom kvartalu: 21 odsto naspram 27 odsto. Uprkos veoma pozitivnim signalima koji dolaze od britanskih arhitekata, broj izdatih građevinskih dozvola za nestambene projekte je značajno smanjen u 2013. godini, a u poređenju sa 2012. godinom. Broj građevinskih dozvola za stambene projekte ide u suprotnom pravcu, ali pošto je nestambeni sektor u Velikoj Britaniji veći, on će imati mnogo više uticaja na ukupni građevinski sektor. Kompanija „Arch-Vision“ stoga predviđa stabilizaciju građevinskog tržišta u 2014. godini i mali porast od 1 odsto u 2015. godini.

Nemačka

Od trećeg kvartala 2010. godine pa nadalje došlo je do pozitivnog stabilnog rasta među nemačkim arhitektama. U četvrtom kvartalu 2013. godine, broj porudžbina i izvršenih poslova je opet bio pozitivan, ali sa malim promenama u odnosu na rezultate iz prethodnog kvartala. Broj arhitektonskih biroa sa povećanim brojem porudžbina je ostao prilično stabilan (36%). Poslednje istraživanje je pokazalo da samo 4 odsto nemačkih arhitekata očekuje smanjenje poslovanja u narednih 12 meseci. Takođe, ovaj indikator ne prikazuje značajne promene na kvartalnoj osnovi.

Ova kretanja su u skladu sa brojem izdatih građevinskih dozvola u Nemačkoj za stambene i nestambene projekte (sa neznatnim poboljšanjem u 2013. godini, kada se posmatraju građevinske dozvole za stambene projekte, i prilično stabilno kada se odnosi na građevinske dozvole za nestambene projekte). Stoga kompanija „Arch-Vision“ očekuje sledeće cifre rasta: +1 odsto za 2014. godinu i +3 odsto za 2015. godinu.

Francuska

Nekoliko znakova poboljšanja primećenih među francuskim arhitektama u trećem kvartalu 2013. godine su bili nestabilni i samo privremeni u odnosu na prethodni kvartal. U četvrtom kvartalu 2013. godine više francuskih arhitekata je doživelo smanjenje poslovanja (47% u četvrtom kvartalu u odnosu na 44% u trećem kvartalu 2013.), dok je 38 odsto videlo pad ugovorenih poslova za više od 5%. Novi pad ugovorenih poslova i prometa pokazuje da situacija u građevinskoj industriji Francuske i dalje nastavlja da se pogoršava. I to je takođe potvrđeno brojem izdatih građevinskih dozvola.

Broj izdatih građevinskih dozvola za stambeni sektor prikazuje negativni trend, koji postaje još gori u toku kvartala. Ovaj pad broja izdatih građevinskih dozvola ima veliki uticaj na francuski građevinski sektor pošto stambena novogradnja ima udeo od oko 28 odsto. Iako broj građevinskih dozvola za nestambene projekte pokazuje pozitivan rast, on ne može da nadoknadi gubitak u stambenom sektoru (jer je njegov udeo samo 18 odsto). Kompanija „Arch-Vision“ predviđa da će francusko građevinsko tržište nastaviti sa negativnim trendom u 2014. godini (-3%), ali i da će se ono oporaviti u 2015. godini (+1%).

Španija

Trenutno španske arhitekte prijavljuju manje ili više isti broj porudžbina poslova kao i u ranijem kvartalu. Situacija se izgleda za njih nije promenila mnogo: svaka od pet firmi primećuje porast poslovanja, dok je broj firmi koji je video opadanje poslovanja skoro duplo veći (37%). Sa svakim kvartalom 2013. godine, španski arhitekti su sve više postajali pozitivniji, osećajući se da je dno već dodirnuto i da odatle može samo nabolje: u prvom kvartalu 2013. godine njih 49% je očekivalo nedostatak posla u narednih 12 meseci, dok trenutno ovo važi za 31 odsto njih.

Nažalost, pozitivniji stav nije u skladu sa brojem izdatih dozvola: posebno za stambeni sektor koji pokazuje značajan pad. Poslednji razvoj u domenu izdavanja građevinskih dozvola je uticao na predviđanja za špansko građevinsko tržište, koje je izgledalo pozitivnije u trećem kvartalu 2013. godine. S obzirom na poslednje rezultate istraživanja, kompanija „Arch-Vision“ zaključuje da će poslovanje u 2014. godini (-12%) biti slično onom u 2013. godini (-11%). Poboljšanje se ne predviđa pre 2016. godine.

Procena budućeg obima izgradnje (stambenih i nestambenih)
Promena u % u odnosu na prethodnu godinu

2013.

€822 mlrd.

-3%

1%

1%

-4%

-11%

-14%

-4%

1%

-2%

2014.

€804 mlrd.

-2%

0%

1%

-3%

-12%

-8%

-1%

1%

-2%

2015.

€809 mlrd.

1%

1%

3%

1%

-4%

-4%

1%

1%

-1%

Italija

Nakon veoma lošeg drugog i trećeg kvartala 2013. godine, u četvrtom kvartalu je većina italijanskih arhitekata izjavilo da ponovo doživljava pad narudžbina i prometa. Treći kvartal za redom, oko 78 odsto arhitekata u Italiji je primetilo pad poslovanja u odnosu na prethodni kvartal. Jedva da postoje arhitekte koje izveštavaju o povećanju poslovanja u četvrtom kvartalu 2014. godine.

Iako se arhitekte nadaju boljoj 2014. godini (u četvrtom kvartalu 2013. godine, udeo arhitekata koji je očekivao manjak posla u narednih 12 meseci je bio na 30%, dok je ta cifra u prvom kvartalu 2013. godine bila na čak 50 odsto), poboljšanje poslovanja građevinskog tržišta u Italiji je izgleda poprilično daleko. Izgledi za narednih dvanaest meseci nisu veoma obećavajući. „Arch-Vision“ predviđa smanjenje tržišta za 8 odsto u 2014. godini, i za 4 odsto u 2015. godini (premda je ovo mnogo bolje od teškog pada od -14% u 2013. godini).

Holandija

Po prvi put od drugog kvartala 2011. godine, u četvrtom kvartalu 2013. godine broj holandskih arhitekata koji doživljavaju poboljšanja poslovanja (38%) bio je veći od broja arhitekata koji doživljavaju pad poslovanja (30%). Poboljšanja koje je kompanija „Arch-Vision“ uočila među holandskim arhitektama od trećeg kvartala 2013. godine su takođe potvrđena od strane Nacionalnog biroa za statistiku, koji je u januaru ove godine objavio podatke o povećanju obima izgranje (u evrima) od novih porudžbina koje su arhitekte dobili u trećem kvartalu 2013. godine.

U ovom trenutku 25 odsto holandskih arhitekata očekuje nedostatak posla u narednih dvanaest meseci, što je manje pesimističnije nego u drugom kvartalu 2013. godine (31%). Uprkos pozitivnom sentimentu arhitekata, broj izdatih građevinskih dozvola pokazuje blagi pad u broju u 2013. godini u poređenju sa 2012. godinom, pa stoga „Arch-Vision“ predviđa manji pad u 2014. godini (-1%), ali i blagi oporavak u 2015. godini (+1%). Ovaj pozitivni razvoj se zasniva na privremenom smanjunju PDV-a na usluge renoviranja (uvedene početkom 2013. godine sa rokom trajanja privremenih mera do kraja ove godine) i pozitivnim kretanjima na tržištu nekretnina.

Belgija

Samo 7 odsto arhitekata u Belgiji očekuje nedostatak posla u 2014. godini. Iako veći procenat nego u prethodnom kvartalu, to je i dalje relativno niska cifra. Osim toga, od drugog kvartala 2013. godine, broj arhitektonskih biroa koji su doživeli porast poslovanja je veći od broja onih koji su iskusili pad poslovanja (u četvrtom kvartalu je bilo 43% naspram 19%).

Broj izdatih građevinskih dozvola u Belgiji, posebno za stambene zgrade, je prilično stabilan, a pad u broju izdatih dozvola za nestambene projekte je primetan. Međutim, pozitivni signali među belgijskim arhitektama su verovatno rezultat rada na projektima renoviranja. Ovo dovodi do predviđanja kompanije „Arch-Vision“ za belgijski građevinski sektor u opsegu skromnog rasta: +1% za 2014. godinu i +1% za 2015. godinu.

Poljska

Slično prethodnim kvartalima, bilo je više poljskih arhitekata u četvrtom kvartalu 2013. godine koji su doživeli pad poslovanja od onih koji su videli porast dobijenih poslova (41% naspram 28%). To je dobar znak da je broj arhitekata koji očekuju nedostatak posla u narednih 12 meseci opada sa 31% na 20%. Poljska je zemlja koja se u velikoj meri oslanja na novogradnju kada je u pitanju građevinski sektor (73%). Tako da bi ove cifre mogle biti alarmantne.

Ovo je takođe slučaj sa brojem izdatim građevinskim dozvolama za stambene projekte: oni pokazuju opadajući trend drugu godinu zaredom. Imajući sve aspekte u vidu, kompanija „Arch-Vision“ očekuje da će poljski građevinski sektor završiti 2014. godinu sa brojem novoizgrađenih objekata manjim za 2 odsto u odnosu na 2013. godinu, i manjim za jedan odsto u 2015. godini.

Ovi i mnogi drugi rezultati i trendovi razvoja evropskog građevinskog tržišta se mogu naći u Evropskom arhtektonskom barometru, međunarodnom istraživanju tržišta koje se sprovodi među 1.600 arhitekata u Evropi. Ovo istraživanje se sprovodi u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji i Poljskoj od strane kompanije „Arch-Vision“ četiri puta godišnje. Pored pokazatelja prognoza za evropsko građevinsko tržište, specifična tema je istaknuta svakog kvartala. Arhitekte mogu da se koriste ne samo kao pouzdan izvor za buduće obime poslovanja građevinske industrije, već je i njihova uloga veoma važna jer oni imaju veliki uticaj na načine na koji se projekti grade i koji materijali se koriste.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;