INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Omotač od solarnih panela bi mogao da učini domove u Holandiji energetski neutralnim

11.03.2014. | Gizmag

Oko 60 odsto domova u Holandiji su terasaste kuće u nizu, a oko četvrtina ovih je izgrađena u posleratnom periodu. Iako ovi objekti karakterišu većinu holandskog urbanog pejzaža, oni nisu bili baš izgrađeni sa energetskom efikasnošću na umu. Tim studenata sa Delft Univerziteta je razvio koncept za solarni omotač koji je dizajniran da optimizuje potrošnju energije, uz očuvanje klasične holandske arhitekture.

Omotač prekriva spoljašnji deo postojeće kuće od prednje do zadnje fasade, sa jednom stranom opremljenom sa staklom i fotonaponskim panelima koji generišu sunčevu energiju, a sa drugom stranom koja sadrži dodatnu izolaciju koja zarobljava toplotu unutra. Prema timu, ovaj koncept prikazuje kako 1,4 miliona slično građenih holandskih doma mogu da postanu u potpunosti energetski neutralni.

Kritična stavka za efikasnost omotača je njegova prilagodljivost. Tokom zime, omotač obuhvata kuću u potpunosti kako bi zarobio toplotu, a na jesen i na proleće se otvara delimično kako bi obezbedio ventilaciju. U toplijim mesecima u godini, on se u potpunosti otvara kako bi omogućio protok vazduha putem efekta dimnjaka. Ovo se odnosi na razlike u gustini između spoljašnjeg i unutrašnjeg vazduha što zauzvrat stvara silu potiska, pokrećući prirodnu ventilaciju kroz zgradu.

Tim kaže da za prosečnu holandsku porodicu, poboljšanje održivosti njihog doma nije sam po sebi dovoljan razlog za renoviranje. Ako bi bašta i životni prostor bio takođe poboljšan, to bi učunio predlog više privlačnim. Zbog toga, tim je inkorporirao te podjednako važne elemente u funkciju omotača.

Pošto omotač deluje kao tampon zona između njega i kuće tokom zime, on stvara odgovarajuće uslove za baštu, dok sama zgrada ostaje toplije jezgro. Kada proleće sa sobom donese toplije vreme, prostor se može koristiti za zabavu ili kao produžetak kuće.

Nazvan „Prêt à Loger“ (spreman da se živi u njemu), tim će prikazati projekat opremanjem omotača na model kuće koja predstavlja tipičnu holandsku kuću. Model kuće će biti izgrađen u Versaju u Francuskoj za 2014 Solar Decathlon Europe u junu i julu, takmičenje na koje su univerziteti širom sveta pozvani da demonstriraju koncepte pune veličine funkcionalnih solarnih kuća.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;