INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Prirodno hlađena RD kuća na brdu u Dominikanskoj Republici

13.02.2014. | Gizmag

Pećinske kuće, ukopane kuće i drugi potpuno ukopani domovi nude sve pogodnosti u pogledu energetske efikasnosti u poređenju sa tipičnim nadzemnim kućama, zahvaljujući prirodnim izolacionim svojstvima koji pomažu u održavanju skoro konstantne unutrašnje temperature. Arhitektonski biro Vasho je koristio isti princip kako bi održao kuću RD hladnom njenim delimičnim ukopavanjem u strmu padinu u Dominikanskoj Republici.

Završena 2013. godine, RD kuća ima ukupnu površinu od 500 metara kvadratnih, a predstavljala je izazovan projekat, zahtevajući opsežnu hidroizolaciju zadnjih delova kuće, plus naporan (i ekološki destruktivan) proces iskopavanja velike količine kamena. Veći deo uklonjenih kamenja je, međutim, kasnije ponovo korišćen kao građevinski materijal.

Zadnji delovi kuće dolaze u direktan kontakt sa padinom, tako da prirodno zadržavaju konstantno hladne temperature zahvaljujući velikoj količini kamenja. Prednje oblasti i balkoni pružaju obilje prirodnog osvetljenja i otvorenog prostora.

 

Kuća RD se može pohvaliti sa kućnom automatizacijom, što omogućava precizno upravljanje osvetljenjem, uređajima za zabavu, đakuzijem i sličnim pogodnostima. Ona takođe sadrži i postrojenje za prečišćavanje vode za ponovnu upotrebu sive vode, dok višestruki zeleni krovovi imaju dvostruku funkciju uklapanja kuće u brdoviti pejzaž, i pružajući određeni stepen izolacije od sunca.

Koliko je tačno efikasno delimično ukopavanje kuće RD u brdo za snižavanje unutrašnjih temperatura nije jasno, ali činjenica da se ona koristi kao letnjikovac i da joj nisu potrebni mehanički sistemi za hlađenje, klimatizaciju ili ventilaciju, sugeriše da joj to sigurno pomaže.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;