INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Mikro kuća smeštena između dva velika prozora

04.02.2014. | Dezeen

Ova mala primorska kuća u Kanagavi je delo japanskog biroa Yasutaka Yoshimura Architects i sadržana je unutar para ogromnih prozora koji su podignuti na štulama. Arhitekta Jasutaka Jošimura je projektovao ovu malu zgradu kao vikendicu za jednu osobu, i postavio je na parceli koja ima samo tri sa osam metara i nalazi se na ivici Sagami zaliva.

Nazvana Prozor-kuća, prebivalište ima sve svoje životne prostore smeštene u uskom procepu između dva uramljena prozora, koji nude konstantne poglede ka udaljenoj planini Fudži kako iz kuće, tako i iza nje.

„Delovalo je previše teško izbeći blokiranje pogleda komšijama pozadi. Tako da sam projektovao otvor iste veličine na strani ulice kao i na strani okrenutoj ka moru kako bih zadržao linije viđenja kroz zgradu“, rekao je arhitekta Jošimura.

„Ona stoji između kopna i mora, a pored toga što je kuća, postala je i prozor kroz koji se gleda ka pejzažu“, dodao je on. Kuća je izdignuta sa zemlje na betonskim stubovima kako bi je zaštitili od visokih plima. Ovo stvara zaklonjeni trem ispod sa pogledom na obalu.

Betonski blokovi sa trouglastim profilom vode u kuću, gde se prvo stupa u trpezariju i kuhinju na prvom spratu. Unutrašnje stepenište vodi nagore do dnevne sobe, a zatim do male spavaće sobe.

Tu je i mali prostor između nivoa koje služi za skladištenje stvari, a kome se može pristupiti uz pomoć merdevina koje su fiksirane u vertikalnom položaju.


 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;