INFONET-468X60-BANNER

„Rawlemon“ prelepi sferični generatori solarne energije

20.01.2014. | Gizmag

Uprkos svojoj plemenitoj ulozi generisanja čiste, obnovljive energije iz sunca, solarni paneli imaju tendenciju da budu estetski neinspirativni. „Rawlemon“ ima za cilj da promeni sve to uz novi, i neosporno lep, generator sunčeve energije koji koristi koncentrisanu fotonaponsku (CPV) tehnologiju.

Stvoren od strane Andrea Broesela, nemačkog arhitekte koji je bio inspirisan klikerima svoje ćerke, „Rawlemon“ dizajn koristi sferične objektive da koncetriše sunčevu svetlost na mali fotonaponski panel i kombinuje to sa dvoosnim zglobom koji prati kretanje sunca.

Prema dizajneru, transparentna sfera je u stanju da prikuplja i koncentriše difusno svetlo, za razliku od tradicionalnih fotonaponskih uređaja, kao i da pruži efikasnije generisanje energije. Pored toga, ona može da se koristi na daleko više lokacija nego ravni i fiksni fotonaponski paneli. Takođe se tvrdi da koncentrisanjem sunčeve svetlosti u jednoj oblasti, uređaj smanjuje površinu potrebne solarne ćelije za samo jedan odsto u odnosu na tradicionalni panel.

Plan je da se isporuči niz uređaja na tržište, počevši od punjača za mobilne telefone od 10cm, nazvan Beta.ey S. Punjač je kompatibilan sa bilo kojim telefonom koji koristi USB 2.0 port za punjenje i ima kapacite baterije od 27,5 Whr.

Pored Bet.ey S Special Edition i Beta.ey XL dizajniranih za punjenje tablet računara, „Rawlemon“ ima i neke veće uređaje u svom portfoliju. Uređaj Beta.ray 1.0 od 100 santimetara će generisati do 1,1kWh dnevno, što je dovoljno za napajanje laptop računara na oko dva dana.

Najveći uređaj u proizvodnom opsegu je Beta.ray 1.8 od 180 santimetara koji može generisati do 3,4kWh dnevno, što je dovoljno za napajanje vašeg laptopa na skoro nedelju dana. On ima bateriju od 5,4kWh. Oba uređaja (Beta.ray 1.0 i 1.8) imaju akrilno-polimerna sočiva ispunjena vodom, za razliku od čvrstih sočiva koje imaju njihovi manji rađaci, i dodatno, oni pored solarne, generišu i termalnu energiju.

„Rawlemon“ takođe razvija sistem nazvan Microtrack, koji koristi istu tehnologiju ali se postavlja kao omotač zgrada. Microtrack će proizvoditi energiju tokom dana, a može se koristiti kao multimedijalni ekran noću.

Proizvod manje veličine Beta.ey će biti pušten na tržište krajem ove godine, a pratiće ga proizvodi iz serije Beta.ray naredne godine. „Rawlemon“ procenjuje da će biti potrebno još oko tri godine da Microtrack sistem dođe na tržište.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;