INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Talasasti dom sa zelenim krovom u Francuskoj

06.12.2013. | Inhabitat

Arhitekta Patrik Nado (Patrick Nadeau) projektovao je Kuću talas (La Maison-vague) sa zelenim krovom kao jednu od 63 eksperimentalnih kuća koje se grade blizu Remsa u Francuskoj. Polucilindrična ljuska sa vegetacijom ima ulogu toplotne izolacije i klizi lagano kako bi zaštitio prostor kuće, dok se obod koji okružuje drvenu ljusku transformiše u veliku klupu.

Talasasta kuća ima dva sprata. Na prizemnom nivou se nalazi dnevni boravak, kuhinja i multimedijalni prostor koji se otvara ka spoljašnjosti preko kliznih zidova. Gornji nivo kuće ima dve spavaće sobe i kupatilo do koga se dolazi preko mezanina. Celokupna struktura je napravljena od drveta, sa temeljima od betona i zidovima od polikarbonata.

Krov poseduje automatski sistem navodnjavanja i mehanizam za zadržavanje vode. Posebna šema sadnje biljaka, koja obavija celu zapadnu i severnu fasadu zgrade, projektovana je u saradnji između arhitekte Nadoa i pejzažnog biro Ecovégétal. Ona uključuje specijalne vrste biljaka i trava koje se mogu prilagoditi surovim klimatskim uslovima i zahtevaju minimalno održavanje. Lavanda, majčina dušica i drugo malo aromatično bilje je rasuto širom površine krova.

Kuća menja svoj izgled sa godišnjim dobima i simbolizuje okeanski talas ili otvorenu poljanu, a deluje kao živo, raznovrsno mikrostanište za inskete i ptice.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;