INFONET-468X60-BANNER

Drvo kao inspiracija na primeru japanske savremene arhitekture

08.11.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Kompleksna drvena rešetka pruža konstruktivnu i scenografsku podršku ovim sportskim objektima gde se održavaju takmičenja u streljaštvu i boksu na Univerzitetu u Tokiju. Zgrade se nalaze na kampusu tokijskog Kogakuin Univerziteta i delo su arhitekonskog biroa FT Architects. Oba objekta su posvećena sportskim aktivnostima i, prema projektnom zadatku, morale su biti izgrađene sa jedinstvenim slobodnim prostorom i od jeftinih materijala.

Projekat se sastoji iz dve zgrade, dvorane za streljaštvo i bokserski klub, koje stoje nekoliko stotina metara jedna od druge na tlu Kogakuin Univerziteta u zapadnom Tokiju. Formalni rituali Kjuda (Kyudo - japanskog streljaštva) i veoma fizička priroda boksa mogu delovati veoma različito. Međutim, iznenađujuće, dva izgrađena objekta imaju veliki broj sličnosti.

Zahtev Univerziteta je bio za jeftinim objektima koji su napravljeni od lokalnog drveta i koji obezbeđuju pristupačne i inspirativne prostore za studente. Igrom slučaja, oba objekta su zahtevali prostore bez stubova veličine 7,2 sa 10,8 metara, veličina koja se može uporediti sa svetom dvoranom u tradicionalnom japanskom hramu.

Kako bi postigli ovaj raspon, bez korišćenja stubova i korišćenjem jeftinih metoda drvene konstrukcije, bilo je neophodno doći do inovativnih rešenja za drvenu konstrukciju. Arhitekte su započeli projekat istraživanjem niza strukturnih oblika koji bi bili odgovarajući za svaki sport.

Kroz zajedničku saradnju na istraživanju sa stručnjacima za drvo, od istraživača, proizvođača do dobavljača, arhitetke su izabrale drveni materijal koji se često ne povezuje sa konstruktivnom ili arhitektonskom upotrebom.

Mali drveni elementi, koji se obično koriste za izradu nameštaju, su izabrani za streljačku dvoranu, a drveni elementi koji su smatrani defektnim zbog štete od insekata na njima, su izabrani za bokserski klub.

Arhitekte Kacuja Fukašima i Hiroko Tominaga iz biroa FT Architects su rekli: „Mi smo spasili čistotu tradicionalne japanske konstrukcije od drveta, koja je jednostavno napravljena od horizonatalnih i vertikalnih elemenata, a koja je relativno zanemarena još od pojave modernizma u Japanu. Na taj način je drvo, tradicionalni materijal, reanalizirano i transformisano u novi građevinski materijal.“

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;