INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

„Starpath“ premaz u spreju koji osvetljava put

22.10.2013. | Gizmag

Kompanija Pro-Teq iz Velike Britanije razvila je novi vodootporni premaz u spreju koji apsorbuje UV svetlost u toku dana i oslobađa je noću, prilagođavajući se uslovima osvetljenja u okruženju. Tehnologija se testira u parku Christ's Pieces u Kembridžu, a može se pokazati kao isplativa alternativa konvencijalnoj uličnoj rasveti.

Navikli smo da vidimo da se fotonaponska tehnologija postavlja pre svega na krovovima, ali i druge dovoljno osunčane površine, uključujući i trotoare, takođe se istražuju zbog njihovog potencijala za žetvu solarne energije.

Premaz „Starpath“ (Zvezdana staza) ne proizvodi električnu energiju, ali nudi moguću alternativu uličnoj rasveti, sa veoma niskim troškovima instalacije i održavanja, pošto se može isprskati na postojeću površinu i zatim obložiti kako bi bila vodootporna. Prema kompaniji, premaz apsorbuje i skladišti UV svetlost tokom dana i oslobađa je noću, kada su njegove čestice u stanju da se prilagode raspoloživom prirodnom svetlu, i svetle sa odgovarajućim nivoom intenziteta.

Premaz se trenutno isprobava u parku u centru Kembridža, Velika Britanija, gde je isprskan na ukupnoj površini od 150 kvadratnih metara. Kompanija Pro-Teq kaže da je bilo potrebno samo pola sata za nanos premaza, a da je površina bila spremna za korišćenje već nakon četiri sata.

„Naš premaz najbolje funkcioniše kada se nanese na asfalt ili beton, uglavnom asfalt, koji čini najveći deo puteva u Velikoj Britaniji“, objašnjava direktor prodaje kompanije Pro-Teq Nil Blakmore. „Kada se približava kraju svog radnog veka, možemo ga podmladiti sa našim sistemom, stvarajući ne samo praktičan, već i dekorativni finiš.“

„Starpath“ ima neklizajuća svojstva, i može pomoći vozačima da izbegnu sudare noću, bez potrebe za veštački obojenim linijama za podelu puta. Premaz je takođe nereflektujući, a internet sajt kompanije navodi izbor od čak 11 različitih boja. S druge strane, problemi se mogu javiti tokom zimskih meseci, kada je manje svetlosti dostupno u toku dana i kada postoji mogućnost da sneg zakloni svetlost sa puta.

Video snimak ispod objašnjava kako ova tehnologija funkcioniše i prikazuje koliko brzo premaz može biti postavljen na put (napomena: video snimak je na engleskom jeziku):

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;