INFONET-468X60-BANNER

Beton naspram stakla: Casa Rufo u Toledu

13.08.2013. | Dezeen

Osetljivo staklo stoji tik uz glomaznu betonsku konstrukciju u ovoj kući na brdu u Toledu, delo španskog arhitekte Alberta Kampo Baezea (Alberto Campo Baeza). Sa pogledima koje se pružaju ka planinama Sijera de Gredos, dvospratna kuća Casa Rufo je projektovana kao „koliba na vrhu pećine“, uz niz prizemnih prostorija u senci dugog i uskog krovnog podijuma.

Betonska nadstrešnica, opisana od strane arhitekte kao „sto sa deset nogu“, štiti mali deo podijuma i okružena je zastakljenjem bez rama, stvarajući transparentnu prostoriju koja je vidljiva iz svih okolnih bašta. Stepenište odavde direktno vodi u dnevnu sobu i trpezariju ispod, gde je arhitekta postavio ulaz u kuću.

Pravougaoni isečci transformišu neke od prostorija u otvorena dvorišta. Dve spavaće sobe se okreću prema ovim prostorima, umesto standardnog principa projektovanja gde se spavaće sobe otvaraju ka spoljašnjim zidovima.

Drugi otvor otkriva lokaciju garaže, dok manja praznina funckioniše kao krovni bazen. Red topola je posađen iza kuće, pomažući joj u skrivanju od radoznalih pogleda sa severoistoka parcele.

Arhitekta Albert Kampo Baeza živi i radi u Madridu, a takođe predaje arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Madridu. Njegovi ostali projekti uključuju i kancelarijski prostor za firmu Junta de Castilla y León - zastakljeni kancelarijski blok sakriven iza fasade od kamena peščara.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;