INFONET-468X60-BANNER

Malterisanje plafona i zidova

21.01.2013. | Gradjevinarstvo.rs

Bilo da treba da izmalterišete plafon ili zid, dobra priprema je ključ uspešnog malterisanja. Prema mestu razlikujemo dve vrste malterisanja: spoljašnje i unutrašnje. Prema načinu malterisanja razlikujemo dve vrste: ručno i mašinsko. Debljina maltera iznosi u principu 15 milimetara.

Nanošenje maltera na zid

Tipovi maltera za ručno i mašinsko malterisanje: 1. Gipsani malter; 2. Krečni malter; 3. Gipsano-krečni malter; 4. Cementni malter; 5. Produžni malter; Gipsani malter – je mešavina jednog dela građevinskog gipsa i drugog dela peska uz dodatak vode. Za spoljašnje malterisanje se obično upotrebljava cementni, a za unutrašnje meki krečni malter.

Cena malterisanja zavisi od cene korišćenog materijala, ali i od toga da li ćete angažovati majstora, ili, možda, pokušati da se sami upustite u ovaj posao.

Mašinsko malterisanje je malterisanje gde se uz odgovarajuće mašine nanosi fabrički pripremljen malter – mašinski malter, koji se doprema u džakovima ili u rinfuzi pomoću silosa. Za razliku od klasičnog malterisanja, mašinsko malterisanje ima određene prednosti: veću brzinu malterisanja, bolji kvalitet omalterisanih površina, manju radnu snagu.

U ovom tekstu ćemo se baviti metodama ručnog malterisanja zidova i plafona.

Alat za malterisanje

Alat potreban za malterisanje

Proverite da li imate sav potreban alat pre nego što krenete sa radom. Biće vam potrebna velika posuda za mešanje maltera, velika i mala glačalica, čelična glačalica, trouglasta lopatica, gruba četka i male lopatice za ispunjenje malih rupa.

Za malter koji možete sami izmešati potreban vam je cement, odnosno kreč i pesak. Možete koristiti električnu bušilicu sa dodatkom za mešanje da bi napravili malter. Bitno je da očistite sve nečistoće sa alata od prethodnog malterisanja da vam to ne pravi problem.

Mešanje maltera

U velikoj posudi umešajte malter. Za spoljašnje zidove jedan deo cementa, tri dela peska, a za unutrašnje jedan deo kreča, četiri dela peska.

Malterisanje

Dodavajte mešavinu za malter u vodu, a ne obrnuto. Pomešajte ih zajedno temeljno koristeći električnu bušilicu opremljenu lopaticom za mešanje, počevši polako i postepeno povećavajući brzinu mešanja. Savet za početnike: konačni malter treba da bude čvrst, kao na primer zgusnuta vlažna pavlaka.

Nanošenje maltera 

Malter se nabacuje snažnim zamasima ručnog zgloba na zid, tako da se na njega zalepi u obliku široke lepinje. Zatim se malter izgladi velikom glačalicom, pomicanjem tamo-amo u vodoravnom smeru povlači se preko maltera prema gore. Glačalicu treba držati koso.

Nakon toga se šuplja mesta - rupe izravnaju zidarskom lopaticom. Ako su površine velike, treba pre malterisanja prikucati na zid letve u razmacima od oko 150 centimetara između kojih se tada zid može izmalterisati komad po komad.

Izravnjavanje neravnina prilikom malterisanja

Pošto se izravnaju neravnine, obradite zid glačalicom povlačeći je spiralnim pokretima. Malter treba pre toga da stoji na zidu najmanje pola sata. Na ovaj prvi sloj mogu se naneti različite vrste ukrasnog maltera. Na malter za unutrašnje zidove nanosi se pošto se izgladi zidarskom lopaticom još i malter od gipsa.

Gotovu mešavinu ove vrste maltera možete kupiti na vreće u prodavnicama. Razređena mešavina gipsa nanosi se čeličnom glačalicom odozgo nagore. Taj sloj je vrlo tanak i može se dobro premazati bojom ili oblepiti tapetama. Gipsani sloj mora biti potpuno suv.

Da li ste spremni da počnete?

Spoljni i unutrašnji zidovi mogu se malterisati na različite načine, ali ne smemo zaboraviti da su za malterisanje posebno važni strpljivost i spretnost. Pre nego što pređete na posao, treba da malo vežbate na komadu zida.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;