INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Sisma Calce - Seizmička tkanina

09.01.2013. | Gizmag

Menjanje građevinskih propisa u cilju osiguravanja strukturalne stabilnosti novih zgrada podložnih zemljotresima je dobra stvar, ali šta se dešava sa starim zgradama? Da vam neko kaže da se odgovor nalazi u tapetama, pomislili biste da su ludi, ali tim za Karlsrue Instituta za tehnologiju (KIT) iz Nemačke je osmislio tkaninu koja ojačava starije zidove.

Nazvana "Sisma Calce", jeftina seizmička tkanina je projektovana tako da bude omalterisana na zidove kako bi smanjila potencijalne štetne posledice zemljotresa na konstrukciju, ili da u krajnjem slučaju pruži preživelima bolje šanse za bekstvo prilikom zemljotresa.

Razvijena od strane Lotara Stempnievskog (Lothar Srempniewski) i Morica Urbana (Moritz Urban) u saradnji sa kompanijama "Bayer Material Science AG", "MAPEI S.p.A." i "Dr. Günther Kast GmbH & Co. KG", Sisma Calce se pravi od staklenih vlakana i elastičnik propilenskih vlakana koji su postavljeni u četiri pravca radi dodatne snage.

Ona može biti nakadno postavljena na starijim objektia korišćenjem specijalnog maltera kako bi ojačala spoljašnje zidove i smanjila stresove na strukturu indukovane zemljotresom u cilju sprečavanja oštećenja zidova, u kojima bi se pojavile pukotine. Pri zemljotresima malih ili srednjih jačina, ovo može predstavljati razliku između života i smrti.

Ukoliko su stresovi po konstrukciju preveliki i zid počne da puca i da se obrušava, polipropilenska vlakna bi mogla da zadrže zid dovoljno dugo kako bi se preživelima dala šansa da pobegnu iz zgrade koja se ruši. U slučajevima umerenih i srednjih zemljotresa, tkanina može da ograniči štetu po konstrukciju taman toliko da ona naknadno može biti popravljena.

Tkanina se prodaje od strane italijanskog proizvođača građevinskih materijala "Röfix", koji je podružnica nemačke "Fixit Group". U međuvremenu, Stempnievski i Urban rade na proširivanju primene tkanine tako da ona bude prilagođena za upotrebu na unutrašnjim zidovima i zidovima od opeke i betona.

Prema Stempnievskom: "Izazov u slučaju betona je viša sila koja mora biti apsorbovana. Stoga testiramo nove materijale poput karbonskih vlakana. Na taj način, mi u isto vreme postavljamo temelje za buduće inovacije koje treba da razvije KIT."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;