INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rezidencija Capital Hill - Zaha Hadid

30.11.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Predstavljamo vam projekat kuće koju je čuvena britanska arhitektica Zaha Hadid projektovala nekom od novopečenih ruskih bogataša. Kuća se nalazi blizu Moskve na severnom obronku brda Barvikha, gde borovi i breze dostižu visine i od po 20 metara i vila sa fluidnom geometrijom izranja iz terena. Njen program je podeljen u dve komponente: jednu koja se spaja sa padinom, drugu koja lebdi iznad tla stvarajući dinamične pogleda na okolnu šumu.

Celokupna površina vile je 2.650 kvadratnih metara, što je pored lokacije, forme, a i same arhitekte koja ju je projektovala, čini posebno ekskluzivnom. Forma vile dolazi iz prirodne topografije - zgrada koja izranja iz pejzaža, a istovremeno ostaje ugrađenu u brdo. Prva komponenta vile jeste strateški postavljena da se spoji sa pejzažom, dok poseban volumen lebdi 22 metara iznad zemlje, pružajući predivne poglede ka Barvikha šumi.

Program je vertikalno organizovan na četiri nivoa. Niži nivo je zamišljen kao slobodni prostor i uključuje dnevni boravak, prostore za fitnes i masažu, kao i saunu i hamam. Prvi nivo iznad je glavni dnevni boravak, trpezarija, kuhinja, zatvoreni bazen, dok se parking prostor nalazi u prizemlju.

Glavni ulaz, radna soba, biblioteka, gostinska soba i dečije sobe se nalaze na prvom spratu, dok se glavna spavaća soba i dnevni boravak sa terasom nalazi na gornjem nivou.

Dve glavne komponente kuće su artikulisane na tri noge: betonska stuba koji uspostavljaju jak dijalog između oba nivoa, dok usputno funkcionišu kao konstruktivni elementi. Vertikalna okna unutar tih nogu sadrže sve mehaničke elemente i vertikale, kao i transparentni stakleni lift i stepenište.

Glavni ulaz u kuću se nalazi na prvom spratu. Unutar ovoh prostora, tri betonska stuba seku glavni krov, dajući svetlarnike i prostore sa duplom spratnom visinom. Pogled iz dnevne sobe je ukviren sa dve zakrivljene betonske strukture livene na mestu koje služe da stvore podelu između glavne dnevne sobe, trpezarije i zatvorenog bazena.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;