INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kako termoizolacija može da vam uštedi novac

08.11.2012. | Gradjevinarstvo.rs

Termoizolacija može da vam uštedi novac. Vlasnici stanova i kuća greju i hlade svoje domove sa različitim vrstama energije koja oscilira u ceni na redovnoj osnovi zbog raznih varijabli koju su van njihove kontrole. Snižavanje vaših termostata, instaliranje programabilnih termostata ili prosto vođenje računa o utrošku nauštrb komfora bi moglo da snizi vaše račune.

Termoizolacija mineralnom vunom

Međutim, možda ste prevideli jednu stvar koja zaista može da smanji vaše troškove, a to je termoizolacija. Ulaganje u termoizolaciju može da vam uštedi novac, isplaćujući sama sebe tokom vremena kroz smanjene mesečne troškove energije, pored toga što će vam i pružiti veći komfor tokom cele godine i mirnije i tiše kućno okruženje.

Termoizolacija ukratko

Svrha termoizolacije jeste da uspori prenos toplote. Toplota teče iz toplih područja ka hladnijim, čak i kroz plafone, zidove i podove. Tokom zime, toplota u našim domovima ima tenedenciju da putuje ka hladnoj spoljašnjosti, dok u toku leta, toplota izvan naših domova putuje ka hladnijoj unutrašnjosti. Mi, pak, koristimo različite tipove energije za grejenje kako bismo nadoknadili izgubljenu toplotu tokom zimskih meseci i forsiramo naše klima uređaje da uklone topli vazduh u letnjim mesecima, a sve u cilju održavanja željenog nivoa komfora u okviru naših domova.

Termoizolacija postrojenja

Efikasni slojevi izolacije smanjuju našu potražnju za energiju i smanjuju naše mesečne račune. Efikasnost termoizolacije se definiše K vrednošću materijala. K vrednost je ocena ili merenje koje definiše otpor nekog materijala na protok toplote. On je određen tipom mateirjala, njegovom debljinom i gustinom.

Kako postaviti termoizolaciju

Pravilna postavka termoizolacije je podjednako važna kao i njen koeficijent toplotne provodljivosti K. Komprimovana termoizolacija obezbeđuje manju otpornost na protok toplote nego nominalna vrednost u njenoj prirodnoj, mekanoj formi. Dozvoljavanje formiranja šupljina ili kanala usled kompresije ili nepropisno ubačene termoizolacije će omogućiti kretanje neželjenog vazduha i toplote u tim šupljinama i kanalima.

Termoizolacija fasade - detalj

Najbolja stvar o dodavanju termoizolacije na vašoj kući jeste ta da je to prilično lako uraditi, a i trenutno postoje podsticaji da se to i uradi. Bilo koja prodavnica građevinskih materijala ima prilično dobru ponudu termoizolacionih materijala i alata za njihovu postavku, i oni, pored preduzeća koja se bave termoizolacijom ili inženjera, vam mogu pomoći u razumevanju i odabiru pravog proizvoda za specifičnu primenu koja vam je potrebna.

Gde postaviti termoizolaciju

Termoizolacija u našim domovima treba biti postavljena:

  • Između i preko podnih nosača u našim nedovršenim tavanima;
  • Na vrhu vrata i poklopaca na tavanu;
  • Oko prozora i vrata;
  • Na unutrašnjoj površini podrumskih zidova;
  • Unutar (ako je moguće) ili sa spoljne strane fasadnih zidova;
  • Plafonima (ako termoizolacija već nije postavljena u podu);
  • Unutar svih pukotina, uključujući u malim i nepravilnim prostorima.

Pravilna postavka će obezbediti da termoizolaicja postigne efikasni i poželjni otpor na protok toplote.

 

Termoizolacija fasade

Termoizolacija fasade

Najbolja praksa pri postavci

  • Termoizolacija koja se nanosi prskanjem treba biti postavljena u odgovarajućoj gustini.
  • Pri postavci termoizolacije potrebno je dobro upakovati istu, ne dozvoljavajući formiranje šupljina niti kanala.
  • Moraćete da preduzmete neke mere predostrožnosti prilikom postavljanja termoizolacije kako biste osigurali vašu bezbednost i bezbednost vašeg doma. Uvek nosite zaštitnu odeću, kape, rukavice i naočere kako biste eliminisali pojavu iritacija kože ili očiju.
  • Nemojte stavljati termoizolaciju oko cevi, motora ili čvorova koji proizvode toplotu. Takođe nemojte postavljati izolaciju u KGH kanalima.
  • Ako imate oštećene ili vidljive elektroinstalacije nemojte stavljati izolaciju oko nje jer to može dovesti do požara. Neka vam električar odradi neophodne popravke pre postavke termoizolacije.

Termoizolacija

Određivanje K vrednosti i potrebne količine termoizolacije

Vrste materijala koji su se koristili za izgradnju kuće, tip energenta koji se koristi za njeno grejanje, efikasnost sistema grejanja i hlađenja, kao i lokalna klima predstavljaju faktore za određivanje preporučene K vrednosti za termoizolaciju doma.

Na primer, kući u Beogradu nije potrebna ista količina termoizolacije kao kući u Herceg Novom. Postoje dostupni alati za izračunavanje K vrednosti, ali je naša preporuka da određivanje potrebne termoizolacije prepustite stručnjacima (mašinskim inženjerima).

Termoizolacija fasade zgrade

U zavisnosti od starosti vašeg doma i poboljšanja koja su učinjena tokom godina, možda imate manje termoizolacije nego što se zapravo preporučuje po današnjim standardima (takođe, većina kuća u Srbiji nema nikakvu termoizolaciju). Ako živite u domu koji je više od deset godina star, dobra je ideja proveriti vrstu i debljinu vaše termoizolacije i vidite koja je njena K vrednost.

Uporedite te rezultate sa današnjim standardima kako biste utvrdili da li je dodatna izolaicja potrebna. Pre dodavanja izolacije, trebalo bi da obezbedite da je vaš dom pravilno zaptiven, kako bi sprečili infiltraciju vazduha i vlage.

Termoizolacija

Uobičajeni tipovi termoizolacije

Termoizolacija se obično postavlja u jednom od sledećih oblika: ćebeta, duvane, u spreju i krute.

  • Izolacija u obliku ćebeta se obično postavlja unutar zidova, podova i plafona, i duž temeljnih zidova. Ona može biti napravljena od fiberglasa, mineralne vune, plastike ili prirodnih vlakana.
  • Duvana ili rastresita izolacija se obično koristi u zatvorenim zidnim sistemima ili podnim šupljinama i duž nedovršenih podova na potkrovlju. Ovo vrsta izolacije je napravljena od celuloze, fiberglasa ili mineralne vune.
  • Izolacija u spreju se obično koristi u zatvorenim zidnim sistemima ili podnim šupljinama, duž nedovršenih podova na potkrovlju, kao i na krovu. Ova vrsta termoizolacije se pravi od cementne ili fenolne pene, poliizocianurita ili poliuretana.
  • Kruta pločasta termoizolacija se obično koristi unutar ili van zidova, podova i plafona i duž temljenih zidova. Napravljena je od polistirena, poliizocianurita ili poliuretana.

Termoizolacija u spreju

Svaki od ovih materijala i oblika izolacije imaju različite metode postavke, specifičnu primenu, K vrednosti i svaka ima svoje prednosti i mane. Prilikom određivanja efikasne termoizolacije, važno je uzeti u obzir ove razlike, kao i troškove materijala. Što su niži troškovi, to je brži povraćaj investicije.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;