INFONET-468X60-BANNER

Projekat prve samostalne američke džez sale

19.09.2012. | The Antlatic cities

Nakon održavanja svojih predstava u improvizovanim prostorima širom grada u protekle tri decenije, SF JAZZ (San Francisko Jazz) konačno ima svoje mesto gde može da smesti svoj klavir. Posle otvaranja krajem januara 2013. godine u San Francisku novi prostor (veličine 3.251m2) će postati prva samostalna hala namenjena džez nastupima u Americi. Glavni javni prostor, lobi drugog sprata nudi predivan pogled na grad kroz staklenu fasadu. Glavni arhitekta ovog projekta je Mark Kavagnero (Mark Cavangero).

Pomenuti klavir će biti smešten na podijumu u centralnoj sali i zahvaljujući saradnicima arhitekte Kavagnera koji koriste staklo gde god je to moguće, biće vidljiv prolaznicima koji žele da zavire unutar centra. Kako bi dobio ideju za svoj projekat, Kavangero je obilazio koncertne hale i male džez klubove širom Amerike. "Bili su bučni ali su imali dobru vibraciju" - kaže Kavagnero.  

Iako je centralni deo projektovan za 700 sedišta u auditorijumu, zaposleni u SF JAZZ -u nisu želeli da se njihov prostor za performanse pretvori u konvencionalno pozorište, sa velikim lukom i oštrom podelom između scene i publike. "Razmatrali smo da više liči na sobu za zajednicu. Počeo sam da razmišljam o prostoru koji bi bio interaktivan, zanimljiv, gde su ljudi više upućeni jedni na druge."

Kako bi se osetio duh jedne od prostorija, arhitekte su projektovale auditorijum koji bi bio adekvatan za male koncerte. Set paravana, vizuelno čvrstih ali akustično transparentnih, mogu odseći centralnu poziciju sedišta kako bi kreirali intimniji prostor za od 300-350 osoba smeštenih oko muzičara. "To je veoma važno, kaže osnivač i umetnički direktor SF JAZZ-a Rendal Klajn (Randall Kline), zadržati ideju interakcije između muzičara i publike."

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;