INFONET-468X60-BANNER

Obožavanje sunca: Endesa Paviljon u Barseloni

03.09.2012. | Detail

Eksperimentalni projekat Instituta za naprednu arhitekturu Katalonije (Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya) iznjedrio je Endesa paviljon (Endessa Pavilion) kao deo izložbe Smart City Expo u Barseloni u Španiji. Projekat ima za cilj da istraži kako tehnologija može da stvori arhitekture koje su adaptivne pojedinim sredinama, a posebno uslovima.

Ova zgrada počinje sa jednostavnom premisom drvene kutije sa mrežnom fasadom na kojoj se modularne komponente mogu montirati. Iz analize orijentacije i lokacije zgrade, mape insolacione gustine se mogu napraviti koje dozvoljavaju stvaranje komponenti fasada čiji generisani oblici odgovaraju preciznim uslovima koje se očekuju na tom mestu zgrade.

Na bilo kom delu fasade svaka komponenta je različita, pošto je njena forma optimizovana kako bi najbolje zadovoljavala parametre na koje mora odgovoriti. U ovom slučaju to znači pružanje osenčenog prostora i generisanje električne energije iz fotonaponskih ćelija.

Kompleksnost i raznovrsnost generisanih komponenti nije problem u smislu izrade ili sklapanja. Svaka komponenta je sečena uz pomoć CNC mašine prema obliku iz CAD fajla, što znači da je beskonačna raznovrsnost moguća praktično bez dodatnih troškova.

Problemi vezani sa sklapanje su takođe rešeni u okviru softvera, tako da kada završene komponente dođu na gradilište, one su već prethodno izbušene i prorezane i mogu biti montirane nalik raspakovanom nameštaju. Na ovom objektu to je značilo da celokupni objekat može biti montiran za jedan mesec.

Novije proizvodne tehnologije su iza ugla, tako da će biti jako zanimljivo videti kako će ideje, kao ova iznesena ovde, biti prihvaćene i prilagođene.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;