INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Koncept protoka pretvara vetar u svetlost sa bambusnom turbinom (video)

08.05.2012. | Gizmag

Mrežno napajano ulično osvetljenje jeste nešto što većina nas uzima zdravo za gotovo, ali postoje delovi sveta gde je električna energija oskudni resurs, i kada sunce zađe, lokalni pešački saobraćaj u oblastima gde nema obilja javne rasvete može da izazove bezbednosne brige. U potrazi za jeftinim vanmrežnim rešenjima za mesta tipa kolumbijskog grada Kartagene, dizajner Alberto Vaskez (Alberto Vasques) pomoć je tražio u vetru. Njegov koncept protoka čini korišćenje lako dostupnog bambusa za izgradnju vertikalnih vetroturbina sa LED modulima na kraju svake lopatice. Kako vetar hvata lopatice, LED osvetljava pešačke staze ispod.

Vaskez - koji je takođe dizajnirao kartonsku stonu lampu i baterijsku lampu od karotona, kao i paklicu cigareta u obliku kovčega - kaže da, iako su kolumbijske obalske staze prepune tokom dana, one su bukvalno puste noću zbog oskudne javne rasvete. On kaže da bi se vetrovi koji su konstantni tokom cele godine u Kartageni mogli dobro iskoristiti. Za Kolumbiju se, takođe, smatra da ima drugu najveću raznolikost bambusa u Latinskoj Americi, sa nekih sedamdeset vrsta.

Koncept protoka je dizajniran da se bavi određenim problemom u specifičnom regionu, ali može biti i dobar izbor za eko parkove, energetski efikasan poslovni razvoj ili univerzitetske kampuse koji traže načine da smanje troškove utrošene energije. On poseduje lopatice od bambusa koje se smeštaju spiralno oko vertikalne ose, za koje Vaskez kaže da mogu da prihvate vetar iz svakog pravca. Niskoenergetski LED modul nalazi se na oba kraja svake lopatice, osvetljavajući kako se struktura okreće na vetru i dajući redove neprekinutih svetlostnih traka - to je teorija, u najmanju ruku.

Ovaj koncept zapravo nije otišao dalje od faze prototipa za sada, tako da ne postoji način da saznamo da li će sadašnji dizajn da prihvati dovoljno vetra i da generiše dovoljno osvetljenja koje bi bilo od praktične koristi. Na takva pitanja će nesumljivo ubrzano biti odgovoreno kada dizajneri počnu sa testiranjima u saradnji sa Moholy-Nagy Univerzitetom umetnosti i dizajna u Budimpešti, ali možda bi dizajn ima neke koristi od postavljanja fotonaponskih panela na vrh strukture koji bi hvatali sunčeve zrake tokom dana i garantovali obilje svetlosti u slučaju nedostatka vetra.

Takav dodatak, međutim, bi verovatno podigao troškove proizvodnje i stavio Koncept protoka van domašaja ljudi za koje je dizajniran da pomogne, i takođe bi dodalo na komplikaciji uličnom osvetljenju koji bi trebalo da bude postavljen od strane nekvalifikovane lokalne radne snage.

Video koji sledi pokazuje kako Vaskez gradi model svog koncepta, koristeći LED svetla napajana od trane baterija u cilju da pokaže njegov potencijal osvetljenja:

Linkovi:

Povezani tekstovi sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;