INFONET-468X60-BANNER

Izrada prostornog plana bez konkursa

30.11.2011. | Marijana Avakumović | Politika

Direkcija za izgradnju Leskovca i Urbanistički zavod Beograda bez konkursa su angažovali Republičku agenciju za prostorno planiranje da im uradi prostorni plan i za to su platili 8,1 milion dinara.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije, misli da su direkcija i zavod prekršili zakon. "Prema Zakonu o javnim nabavkama za sve poslove vrednije od 2,9 miliona dinara naručilac mora da raspiše tender ili prikupi bar tri ponude. Jedino ukoliko agencija ima ekskluzivno pravo da izrađuje prostorne planove, posao može da dobije bez tendera", kaže Nenadić.

 

Zakonom o planiranju i izgradnji taj ekskluzivitet ipak joj ne pripada. Prema Zakonu i Statutu agencije njen posao jeste: priprema, koordinacija i praćenje izrade Prostornog plana Srbije, regionalnog prostornog plana, prostornog plana područja posebne namene, pružanje stručne pomoći u izradi planova…

Tek Izmenom Zakona o planiranju i izgradnji iz marta 2011. godine omogućeno joj je da bude nosilac izrade prostornih planova iz nadležnosti Vlade Srbije. A to su: prostorni plan Srbije, regionalni prostorni plan (sa izuzetkom Beograda i autonomne pokrajine) i prostorni plan područja posebne namene. U Zakonu precizno piše da agencija "po potrebi može da izrađuje prostorni plan područja posebne namene, koji se finansira iz drugih izvora". Prostorni plan Leskovca i regionalni prostorni plan Beograda su ugovoreni i urađeni pre izmena zakona i svako nisu planovi za područja posebne namene.

Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije, smatra da agencija kao budžetska ustanova nema pravo na komercijalno poslovanje. A, da bi komercijalno poslovala mora da bude preduzeće sa licencom.

"Ko će da kontroliše izradu planova i njihovu usaglašenost sa najvišim planskim aktom prostornim planom Srbije, ako Agencija učestvuje u izradi planova. Njeno je da propisuje norme, sprovodi procedure, naručuje programe za izradu planova, kontroliše izradu planova i pruža stručnu pomoć u organizacionom smislu. Zato je osnovana. A svako učešće u izradi planova vodi je u sukob interesa", navodi Bušatlija.

Dragana Stošić, direktorka Direkcije za izgradnju Leskovca, priznaje da je trebalo raspisati tender za ugovor vredan 4,5 miliona dinara koliko su 2010. godine isplatili agenciji za prostorno planiranje za konsultantske usluge pri izradi prostornog plana. Ali pošto u to vreme nije rukovodila ovim javnim preduzećem, kaže ne može da odgovori zašto to nije učinjeno.

Ipak, ona pretpostavlja da je agencija za konsultanta uzeta zbog stručnosti i što poseduju veći broj licenciranih prostornih planera iz različitih oblasti. "To je referentna kuća. Osim toga, direktor Borislav Stojkov je sa nama sarađivao kao konsultant na izradi generalnog i prostornog plana posebne namene infrastrukturnog Koridora 10. On dobro poznaje ovo područje koje je specifično zbog svoje razuđenosti", objašnjava Stošićeva.

Urbanistički zavod Beograda se iz sličnih razloga odlučio za agenciju sa kojom je 15. marta prošle ugovorio saradnju na izradi izmena i dopuna prostornog plana administrativnog područja grada Beograda u iznosu od 3,6 miliona dinara.

"Godinama imamo dobru saradnju sa agencijom, sa kojom smo sarađivali na Strategiji prostornog razvoja Republike, Strategiji socijalnog stanovanja, Strategiji razvoja grada Beograda. Između ostalog, profesor Stojkov je bio i metodolog izrade i osnovnog Regionalnog prostornog plana administrativnog područja grada Beograda usvojenog 2004. Iz svih tih razloga smo odabrali da sa agencijom na ovom planu sarađujemo", objašnjava Žaklina Gligorijević, direktorka Urbanističkog zavoda.

Ona navodi da je Beograd sa 1,7 miliona stanovnika, oko 330.000ha površine i 17 opština dobio zakonsku obavezu kao i ostale lokalne samouprave u Srbiji da u roku od oko dve godine uskladi sve svoje prostorne i urbanističke planove sa odredbama Zakona i sa Prostornim planom Republike.

"To je ogroman posao sa ograničenim resursima i vremenom. Pošto je agencija radila Strategiju prostornog razvoja Srbije odlučili smo da se obratimo njima radi metodološkog i hijerarhijskog usaglašavanja", naglašava Gligorijevićeva. Ona tvrdi da Urbanistički zavod nije imao obavezu da sprovodi postupak javne nabavke, jer je reč o dve državne kuće.

Borislav Stojkov, direktor agencije, odgovarajući Bušatliji, tvrdi da ne postoje licence za izradu prostornih planova koje se odnose na firme već isključivo na pojedince, odgovorne planere. Prostorne planove Leskovca i Beograda su, kaže, radile nadležne lokalne institucije, a agencija im je pružala stručnu pomoć na njihov zahtev.

"Napominjem da je još osnovnim Zakonom agenciji bilo omogućeno da pruža stručnu pomoć za potrebe izrade planskih dokumenata jedinica lokalne samouprave, odnosno da učestvuje u njihovoj izradi. Agencija nije u sukobu interesa, jer kontrolu usklađenosti planova lokalne samouprave sa planovima višeg reda vrši Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje”, kaže Stojkov.

U resornom Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja kažu da je Republička agencija za prostorno planiranje samostalna organizacija i nije organ u sastavu Ministarstva. Direktora bira Vlada Republike Srbije i njoj odgovara za svoj rad.

Povezani sadržaji sa portala Gradjevinarstvo.rs:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;