INFONET-468X60-BANNER

Urbani park u Španiji - Fabrika za mlade

20.10.2011. | Gradjevinarstvo.rs

Factoria Joven, odnosno Fabrika za mlade, projekat je koji osnažuje zajednicu i daje kvalitetan sadržaj mladima u španskom gradu Meridi. Dakle, sve moguće aktivnosti koje mladi mogu zamisliti: vožnja skejta, ples, košarka, penjanje, žongliranje, besplatni internet, radionica grafita - odvijaju se pod jednim krovom.

Madridski arhitektonski biro Selgascano Architects centar su zamislili kao otvoren prostor koji zadovoljava potrebe mladih, atraktivno i opušteno mesto gde možete provesti dan. Svakako, ovde nije reč o monumentalnoj i skupoj investiciji, već projektu u kojem je korišten reciklirani nameštaj i privremeni i jeftini materijali, ali konačni rezultat je poprilično impresivan. Sa ukupno 800 kvadratnih metara otvorenog i organskog plana, centar postaje jasno sidrište mladih ljudi u središtu relativno maloga grada.

 

Centar je projektovan kao veliki baldahin otvoren sa svih strana kako bi se omogućio slobodan prilaz čitavom gradu i svima koji su zainteresirani za provođenje slobodnog vremena na jednom mestu. Baldahin je sastavljen od niza volumena sa ovalnim planom koji su tretirani poput izolovanih modula, i sa time omogućavajući individualan ulaz.

 

S obzirom da ne postoji sistem koji omogućava zaštitu od klimatskih nepogoda, baldahin i volumeni nosača izrađeni su od talasaste plastične ploče debljine jednog metra. Takav krov ujedno je transparentan, kako se ne bi stvarale čvrste granice između različitih aktivnosti, dok on iz daljine deluje poput lebdećeg narandžastog oblaka. To je fabrika u kojoj bi svi sigurno rado postali radnici.

Linkovi:

  • Selgascano Architects - link
  • Metropol Parasol - urbani suncobran - link
  • Zdravi javni prostori - čovekovi instikti i uređene javne površine - link
  • Javni prostori - javne površine i javni objekti - opšti pregled problematike - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;