IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najskuplji i najjeftiniji gradovi na svetu

02.08.2011. | Economist Intelligence Unit

Najskuplji gradovi

NAJSKUPLJI GRADOVI NA SVETU
1. Tokio (Japan)
2. Oslo (Norveška)
3. Osaka Kobe (Japan)
4. Pariz (Francuska)
5. Cirih (Švajcarska)
6. Sidnej (Australija)
7. Melburn (Australija)
8. Frankfurt (Nemačka)
9. Ženeva (Švajcarska)
10. Singapur (Singapur)

Tokio ima sumnjivu čast da još uvek drži prvo mesto kao najskuplji grad na svetu.

Do 2006. godine, Tokio je bio na vrhu svetske liste troškova života neprekidno tokom 14 godina pre nego što je niska inflacija, slabo poverenje potrošača i pad japanskog jena smanjio troškove života. Između 2006. i 2009. godine, Oslo, pa zatim Pariz, bili su najskuplji gradovi u istraživanju, a Tokio je bio potisnut na peto mesto liste.

Niska inflacija i nepoverenje potrošača su opstali u Japanu, ali je jen značajno ojačao u toku poslednje dve godine, izbacujući Tokio ponovo na vrh liste prošle godine. Ove godine, troškovi života su nastavili da rastu u Tokiju, uprkos ljudskim i finansijskim gubicima u zemljotresima i zbog cunamija koji je pogodio Tokio u martu i nuklearne opasnosti koja je nakon toga usledila u Fukušimi.

Većina ostalih gradova među prvih deset imaju poznati evropski šmek. Oslo, Pariz, Ženeva, Cirih i Franakfurt - svi se oni već dugo smatraju tradicionalno skupim mestima, uprkos ekonomskoj slabosti evrozone, sa problemima na visokom nivou u Grčkoj, Irskoj, Portugalu i Španiji koji obaraju potražnju na drugim mestima u Evropi i sputavaju snagu jedinstvene valute.

Takođe među prvih deset, Osaka u Japanu deli sa Tokiom karakterističnu skupoću, a sa Singapurom ulogu svetskog finansijskog centra, što ih sve odvaja od drugih azijskih gradova.

Naročito skreće pažnju brz rast troškova života u australijskim gradovima. Sidnej i Melburn su rangirani kao šesti, odnosno sedmi, a prate ih Pert i Brizbejn na 13. i 14. mestu na listi. Ovo je kulminacija neverovatnog rasta troškova života u australijskim gradovima tokom protekle decenije, perioda tokom koga je vrednost australijskog dolara porasla za oko 50 američkih centi, da bi početkom ove godine postala izjednačena sa njim. Pre samo dve godine, Sidnej je bio rangiran kao 32. najskuplji grad na svetu, a Melburn kao 38. Pre deset godina, Sidnej je bio na 71. a Melburn na 80. mestu, dok je Pert bio na 91. a Brizbejn na 93. mestu.

Najjeftiniji gradovi

NAJJEFTINIJI GRADOVI NA SVETU
1. Karači (Pakistan)
2. Tunis (Tunis)
3. Mumbaj (Indija)
4. Teheran (Iran)
5. NJu Delhi (Indija)
6. DŽeda (Saudijska Arabija)
7. Alžir (Alžir)
8. Panama Siti (Panama)
9. Manila (Filipini)
10. Daka (Bangladeš)

Na dnu liste, deset najjeftinijih gradova prikazuju jasnu zastupljenost indijskog potkontinetna. Uprkos usponu Indije kao rastuće ekonomije tržišta u razvoju, niski troškovi života nastavljaju da reflektuju činjenicu da potkontinent, u odnosu na druge, ostaje jeftino mesto za život i rad.

Karači u Pakistanu je najjeftiniji od svih gradova koji su ušli u istraživanje, sa troškovima života manjim od polovine onih u Njujorku i trećine tokijskih. On se našao u grupi poslednjih deset sa Dakom (Bangladeš) i indijskim gradovima Mumbajem i Nju Delhijem. Kolombo (Šri Lanka), koji je jedini sa indijskog potkontinenta pored ova dva spomenuta ušao u istraživanje, nalazi se među 20 najjeftinijih gradova na 114. mestu.

Gradovi sa Srednjeg Istoka i iz Severne Afrike čine većinu preostalih najjeftinijih mesta.

Grad Alžir (Alžir), Teheran (Iran), grad Tunis (Tunis) i Džeda (Saudijska Arabija) nalaze se među deset najjeftinijih. Niski troškovi života u ovim mestima su uslovljeni mešavinom oslabljenih valuta, niskim nivoom razvoja i, u nekim slučajevima, kontrolama cena i subvencijama za osnovne životne namirnice.

Dva su glavna razloga što će se indeks gradskih troškova života menjati vremenom:

  • promena kursa
  • promena cena.

Budući da je potrebna zajednička merna jedinica u pravljenju komparativne procene, sve lokalne cene su bile pretvorene u američke dolare, što naglašava ulogu kretanja valute.

Ako, na primer, valuta ojača ili inflacija podigne cene namirnica, i troškovi života u toj zemlji takođu rastu.

 

Komentari: 1

Miroslav 10.08.2011 12.21.29

Gde je Beograd na ovoj listi?

Poštovani Miroslave,

Beograd, pretpostavljamo da Vas to neće iznenaditi, nije bio uključen u ovo istraživanje.
Verovatno bi EIU bio potreban poseban program za analiziranje naših cena.

Redakcija portala Gradjevinarstvo.rs

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;