INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rusija: Pečat inostranih arhitekata

01.08.2011. | Lena Smirnova | The Moscow Times


Andrej Bokov
predsednik Saveza arhitekata Rusije

Strane arhitekte su postale profitabilni marketinški brend u Rusiji, a njihove domaće kolege počinju da se brinu zbog povlašćenog tretmana koji oni imaju i lošeg kvaliteta nekih njihovih radova.

"Naše tržište je organizovano na lud način, i to se ne može opisati nikako drugačije", kaže Andrej Bokov (Andrei Bokov), predsednik Saveza arhitekata Rusije. "Ni jedna zemlja na svetu ne dopušta strancima ono što im mi dopuštamo."

Stručnjaci su zabeležili značajan rast broja stranih arhitekata u zemlji u protekle tri ili četiri godine. Angažovanje stranih arhitekata je postalo efikasna marketinška strategija developera. Čuveno ime predstavlja veliki mamac za kupce, ali čak i kada su u pitanju manje poznate arhitekte, klijenti očekuju da će stranci projektovati kvalitetnije objekte.

"Angažovanje stranog tima postaje sastavni deo marketinga projekta", kaže Ana Dvurečenskaja (Anna Dvurechenskaya), stariji konsultant u Kušman end Vejkfildu (Cushman & Wakefield). "To klijentu govori - Ovo je kvalitetan projekat."


Capital Group's Legenda Tsvetnogo complex

Tražnja za projektima na kojima su angažovane strane arhitekte naročito je jako u rezidencijalnom sektoru zato što se stranci doživljavaju kao iskusniji u projektovanju komfornih i ekoloških domova, kaže Dvurečenskaja. "Sve nekretnine u Capital Group Legenda Tsvetnogo razvoju komercijalnog programa, koje su radile strane arhitekte, dobile su pismo o namerama u roku od pola godine pošto su iznete na tržište", kaže Dinara Lizunova, direktor odseka komunikacija u kompaniji Capital Group.

Viša primanja stranih arhitekata mogu biti kompenzovana podizanjem cena nekretnina. Boljeg kvaliteta, nekretnine koje su projektovali stranci mogu koštati i do 20% više, kaže Lizunova. "Teško je konkretno izmeriti uticaj arhitekture i projekta na brzinu prodaje ili na krajnju cenu kvadratnog metra, ali je jasno da je za nekretninu u de lux kategoriji ovo ključna komponenta koja utiče na zahteve tržišta", kaže Lizunova.

Navala stranih arhitekata u zemlju dovela je Ruse u poziciju da se bore kako bi održali korak. Sergej Gnedovski (Sergei Gnedovsky), potpredsednik Saveza arhitekata Rusije, kaže da je ruskim arhitektama teško da konkurišu za projekte jer tenderska pravila zahtevaju od developera da plate do 30% troškova projekta unapred, što ruska preduzeća ne mogu da učine.

Domaće arhitekte su takođe primetile da neki stranci ne znaju da rade na ruskom zemljištu, što dovodi do lošeg kvaliteta rada. Gdenovski kaže da su strane arhitekte projektovale u Sočiju, a da nisu uzele u obzir lokalnu ekologiju. U ovom slučaju – kao i kod projekta futbalskog stadiona u Petrogradu koji su projektovale japanske arhitekte – Rusi su uskočili da poprave greške.


Kisho Kurokawa i maketa
stadiona u St. Petersburgu


Stadion u
St. Petersburgu

"Ne možete se žaliti zbog greške u projektu", kaže Bokov. "Svi stranci su otišli i mi moramo da se izborimo sa neredom."

Savez arhitekata daće nacrt novog zakona o arhitekturi u septembru koji će prezentovati državnoj Dumi za koji se nadaju da će promovisati slobodnije natecanje između lokalnih i stranih arhitekata.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;