INFONET-468X60-BANNER

Za nekoga otpad – za drugog kuća!

08.07.2011. | Jelena Dedić | EcoArt

Kupovina zidnih panela i greda deluje nezanimljivo i potpuno neekonomično kada se uzme u obzir kakve se samo predivne konstrukcije mogu izgraditi od recikliranog materijala. Budistički hram sagrađen u potpunosti od staklenih flaša, modularne kuće od skladišnih kontejnera, brod-kuća parkiran na kopnu i vikendica u avionu old tajmeru iz 60-ih godina samo su neki od primera neverovatnih zdanja za koja je poslužio neobičan izbor recikliranih starudija.

Staklo

Nemojte bacati prazne staklene pivske flaše u kontejner za reciklažu – iskoristite ih da biste sagradili kuću! Ili, možda, sasvim izuzetan Budistički hram u Tajlandu…

Bilo je potrebno milion pivskih flaša za izgradnju ovog hrama koji stoji kao dokaz da reciklirani materijal ima i estetsku vrednost. Ovaj projekat je odličan i kao podsetnik na količinu otpada koji proizvodimo.

Zbog svoje prozračnosti i svojstva termalne izolacije, staklene boce se često koriste prilikom gradnje u kombinaciji sa mešavinom ilovače i slame, kako bi se pojačala dnevna svetlost i postigao vitraž efekat.

Silosi

Ko bi pomislio da silosi za žitarice mogu delovati tako raskošno? Uobičajeni prizor na seoskim njivama – napušteni silosi – mogu se otkupiti i preurediti u neobične kuće kružnog oblika. Jedni ih koriste kao ekonomično i jednostavno eko-prijateljsko boravište, dok ih drugi preuređuju u izuzetno moderne objekte. Silosi za žitarice se potencijalno mogu koristiti za trajnu i jeftinu prefabrikovanu gradnju.

Limenke

Nakon odlaska u penziju, teksašanin Džon Milkovič pronašao je neobičan vid razonode. Spoljašnje zidove svoje kuće u Hjustonu počeo je da prekriva aluminijumskom ’fasadom’ od spljoštenih limenki piva, kako navodi na svom sajtu, ’’iz istovremeno praktičnih i dekorativnih razloga’’. Njegovu kuću trenutno prekriva 50.000 limenki. Naravno, to nije usamljeni slučaj gradnje od ovog prostog reciklažnog materijala. Aluminijumske limenke se često koriste kao cigle u ekološkoj gradnji, ispunjene i zazidane krečom ili zemljom.

Skladišni kontejneri

Visoko naslagani na šleperu, skladišni kontejneri ne deluju naročito inspirativno iz perspektive eko-gradnje. Međutim, kreativni umovi su uspeli da ove nezanimljive pravougaone bokseve transformišu u iznenađujuće lepe kuće, kancelarije, stanove i studentske domove. Kao ogromne metalne Lego kocke, skladišni kontejneri mogu biti naslagani u vidu raznih konfiguracija uz pomoć dizalice – i naravno, veoma lako se mogu transportovati.

Automobilske gume

Milioni i milioni guma završe na deponijama svake godine – i to samo u SAD. Mnoge su ipak kreativno upotrebljene za izgradnju kuća i drugih objekata. Nabijene zemljom, automobilske gume su zapravo neverovatno čvrst termoizolacioni građevinski materijal koji zadržava toplotu zimi, a leti održava prostorije hladnim. Štetnih isparenja navodno nema, a automobilske gume su posebno pogodne za zidanje zemljom koje je uobičajeno u eko-gradnji.

Brodovi

Brodovima nije isključivo mesto na vodi – što potvrđuju brojni brodovi-kuće naizgled nasukani na zemlji, a zapravo pojedincima služe kao glavno prebivalište. Kako reciklirati brod koji više nije sposoban za plovidbu? Ogromni transportni brodovi sa Velikih jezera poput ovog prikazanog na slici, sada poznatog kao Brod rezidencija na ostrvu jezera Iri u Ohaju, mogu postati impozantni letnjikovci koji pogled na obalu čine pravim praznikom za oči.

Drvene palete

Drvenih paleta ima u izobilju – mnoge firme ih odbacuju kao ne sasvim pouzdanu zaštitu robe od oštećenja prilikom transporta. Na koji način se one mogu upotrebiti kao građevinski materijal? Iako odbačene, palete su često u solidnom stanju i lako se mogu ponovo sastaviti. Ipak, to nije materijal koji ima naročito veliku nosivost, pa jedino može da posluži za pomoćne prostorije, ili kao fantastičan zaklon od direktne sunčeve svetlosti.

Karton

Kartonska kuća možda zvuči kao kula od karata, ili nešto što se pre može sresti u nehigijenskom naselju nego u otmenom predgrađu. Možda i jeste tako, ali zamislite kako se jedan takav materijal može upotrebiti za jeftina privremena skloništa koja treba hitno postaviti. Arhitekre Stačberi i Pejp projektovali su rasklopivu prefabrikovanu kartonsku kuću vrednu 35 000 $, napravljenu od 100% recikliranog materijala, sa vodootpornom spoljašnjom membranom od polietilena velike gustine.

Metalni otpad

Svakodnevno okružen metalnim industrijskim otpadom, jedan bivši vlasnik deponije godinama je uočavao razne mogućnosti ponovne upotrebe materijala. Svoje ideje primenio je na sopstvenom domu – modernom metalnom remek-delu nedaleko od Toronta. Zarđala metalna kapija napravljena od šasije starog kamiona, stara pocinkovana fasada i metalne konstrukcije srušenih objekata samo su nekoliko elemenata ove gotovo u potpunosti reciklirane kuće. A šta će se dogoditi sa ovom kućom kada konačno dođe do njenog rušenja? ’’Kod većine rušenja sve ide u korpu za otpatke’’, kaže vlasnik kuće. ’’Kada ova kuća bude srušena nakon nekih 60 ili 80 godina, korpa za otpatke neće biti potrebna. Sve će moći ponovo da se upotrebi.’’

Avioni

Letenje njima nije uvek najudobnije zbog skučenosti prostora, ali kada izuzmete sva ta sedišta, avioni su zapravo veoma prostrani. Samo zavirite u sobu hotela 727 Kosta Verde u Kostariki – dvosobni apartman napravljen od trupa Boinga 727 iz 1965. godine. Nakon naporne službe u južnoafričkoj avio kompaniji, ovaj avion sada služi kao jedinstven i udoban smeštaj – i to na postolju od 150m, kako bi gostima pružio utisak da su u vazduhu.

Pogledajte dosta zanimljivih tekstova o alternativnim kućama i načinima gradnje:

  • Gradnja individualnih kuća 2020. godine – gradnja na licu mesta ili prefabrikacija? - link
  • Kuća od novinskog papira izdržala 88 godina - link
  • Prva kuća na svetu napravljena od lego kockica - link
  • Neuništiva kuća - link
  • EARTH SHIP - kuća od automobilskih guma - link
  • Fleksi kuće - link
  • Okrugla kuća - link
  • Kuće od slame - kuće sa nosećim zidovima od bala slame (video) - link
  • Bambus u građevinarstvu - skica primene jednog održivog materijala - link
  • Budućnost stanovanja – kuće na vodi - link
  • Kinez živi u jajastoj eko kući na trotoraru - link
  • Građevinska biljka - konoplja kao rešenje za pristupačne
    održive domove u Velikoj Britaniji - link
  • Minka kuće - link
  • Papirne cevi - novi građevinski materijal - link
  • Iglo - veština građenja spiralne kupole blokovima od snega - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;