IZOLACIJA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Jak kao čelik i savitljiv kao plastika: materijal od metalnog stakla

28.06.2011. | Rob Aid

Decenijama, naučnici koji se bave proučavanjem materijala pokušavaju da dođu do supstance koja bi mogla biti oblikovana u različite složene oblike istom lakoćom i sa istom niskom cenom kao plastika ali da to ne bude na račun jačine i trajnosti koju ima metal. Tim istraživača sa Jejla uspeo je da napravi takav materijal koji će koštati otprilike koliko i visokokvalitetan čelik, ali će moći da se obrađuje jeftino kao i plastika.

Predvođen Janom Šrersom (Jan Schroers), istraživačem materijala sa Univerziteta Jejl, tim istraživača nedavno je prikazao svoje dostignuće: Bulk Metallic Glasses BMGs (rasuto metalno staklo) – metalnu leguru sa nasumično uređenim atomima koja može biti oblikovana duvanjem u složene oblike kao plastika - što ne može da se postigne korišćenjem klasičnog metala, ali bez žrtvovanja jačine i trajnosti koje metal pruža.

Tim je na niskim temperaturama i pod niskim pritiscima oblikovao duvanjem leguru. Pri tom procesu, BMG se dramatično razmekša i teče lako kao plastika ali bez kristalisanja kao kod običnog metala. Niske temperature i niski pritisci omogućili su timu da oblikuje BMG sa lakoćom, precizno i na različite načine. Da bi pažljivo kontrolisali i održali idealnu temperaturu za proces duvanja, tim je oblikovao BMG u vakuumu ili tečnosti.

„Trik je u izbegavanju trenja čije prisustvo je tipično za druge tehnike oblikovanja“, kaže Šrers. „Duvanje kompletno eliminiše trenje, dozvoljavajući nam da stvaramo nebrojene složene forme, sve do najsitnijih.“

Pored toga, duvanjem BMG-a, tim je uspeo da iskombinuje tri različita koraka tradicionalne obrade metala (oblikovanje, spajanje i završna obrada) u jednom, na taj način smanjujući i vreme i energiju koje su potrebne za obradu metala. Legure su napravljene od različitih metala uključujući cirkonijum, nikl, titanijum i bakar.

Šrers i njegov tim već koriste svoju novu tehniku obrade za pravljenje minijaturnih rezonatora ze mikroelektromehaničke sisteme (MEMS) – sićušne mehaničke uređaje koji se pokreću pomoću struje, kao i žiroskope i dr. Takođe, napravili su i brojne složene oblike kao što su bešavne metalne boce, kućišta za satove, biomedicinski implanti itd. Predmeti se prave za manje od minuta i duplo su jači od običnog čelika.

„Ovo bi moglo da omogući sasvim nov način obrade metala“, kaže Šrers. „Nadmoćna svojstva BMG srodne plastici i metalima, kombinovane sa lakoćom, štedljivošću i preciznošću duvanja, imaju potencijal da utiču na društvo kao što je u prethodnom stoleću razvoj sintetičke plastike i sa njom povezanih metoda obrade uticao.“

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...
Darko 14.03.2024.
Pa kad cveta mito i korupcija. Ako se to is...

;