INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Najstrašniji mostovi na svetu

13.06.2011. | M. Pejić | Super odmor

Od zastrašujuće visokih visećih mostova do onih napravljenih od kanapa, ove konstrukcije vas neće ostaviti ravnodušnim. Svi mostovi imaju svoju svrhu - bilo to korist ili inspiracija. A neki od njih dodaju svemu i element straha. Ako želite da vam skoči adrenalin, ne morate da budete u nekom zabačenom delu sveta: strašni mostovi nalaze se svuda, u svim oblicima, veličinama i visinama. I prelaženje preko njih može predstavljati veliku avanturu. Autorka sajta travel.yahoo.com, Lindzi Metjuz, izdvojila je ovih deset mostova kao najstrašnije mostove na svetu.

Mnogi hrabri putnici s namerom traže mostove od kojih se diže kosa na glavi, samo radi uzbuđenja. Mostovi duž rute kolumbijskog Nacionalnog arheološkog parka Tieradentro predstavljaju dobar primer. Iako postoje bezbedniji putevi autobusom od La Plate, neki putnici željni avanture odlučuju da motorom prelaze klizavi most napravljen od bambusa duboko u planinama, gde jedan pogrešan potez može dovesti do kobnog pada u reku. Zato budite spremni da se suočite sa svojim strahovima - i možda pronađete svoju sledeću avanturu među ovoj listi najstrašnijih mostova sveta.
 
Most “Aiguille du Midi”, Francuska

Most u Francuskoj nalazi se na visini od 3,8 kilometra

Opis: Ne gledajte dole. Na ovoj visini, pametnije bi vam bilo da fiksirate oči na panoramu stenovitih Alpa. Srećom, most je kratak, što dozvoljava da što pre pobegnete pre nego što vas obuzme strah od visine. Ali oni koji stvarno imaju problem sa strahom od visine, neće ni biti u mogućnosti da vide ovaj most; doći dovde zahteva vožnju gondolom koja se penje na visinu od 2,8 kilometara za samo 20 minuta.
Gde: Vrh “Aiguille du Midi” na Mon Blan masivu u blizini naselja Šamoni.
Činjenice: Na visini od 3,8 kilometara.
 
Most “Royal Gorge”, Kolorado

Do 1982. ovaj most nije imao kablove za stabilizaciju tokom vetra

Opis: Najviši viseći most Amerike možda ostavlja neke bez daha, ali oni koji se plaše visine mogu bukvalno ostati bez daha dok gledaju direktno u Arkanzas reku koja se nalazi skoro 90 spratova niže. Završen 1929. godine, ovaj most nije imao kablove za stabilizaciju protiv vetra sve to 1982.
Gde: “Royal Gorge”, Kolorado, iznad reke Arkanzas.
Činjenice: 295 metara iznad klisure, 384 metara dugačak.

Viseći most “Trift”, Švajcarska

Viseći most Trift jedan je od najdužih i najviših u Alpima

Opis: Jedan od alpskih najdužih i najviših visećih mostova za pešake, Trift je napravljen 2004. godine kako bi ponovo povezao planinare do koliba koje su postale nedostupne zbog povlačenja glečera. Prepravke mosta 2009. godine donele su višu ogradu i kablove za stabilizaciju koji sprečavaju da se most ljulja na vetru. Međutim, ovaj most i dalje podiže adrenalin.
Gde: Glečer rift, blizu grada Gadmen u Švajcarskim Alpima
Činjenice: 100 metara visok, 170 metara dugačak.
 
Most “Carrick-a-Rede”, Severna Irska

Mnogi odustaju da se vraćaju kad jednom pređu preko ovog mosta

Opis: Kao prvo da naglasimo da niko nije pao sa ovog mosta. Ipak, mnogi posetioci koji pređu preko ovog mosta prosto ne mogu da podnesu da se vraćaju istim putem, te se stoga odlučuju na povratak brodom. Ranije je ovaj most bio daleko strašniji. Podignut od strane ribara koji su išli na ostrvo da hvataju losose, most je prvobitno imao samo jedan držač. Ovaj most napravljen od kanapa postao je popularan među turistima koji traže uzbuđenje, i potom je prepravljen da ima čvršću strukturu sa dva držača.
Gde: Blizu mesta Balintoj u Antrim okrugu u Severnoj Irskoj.
Činjenice: 20 metara dugačak; skoro 30 metara iznad stena.
 
Pešački most “Capilano”, Kanada

Kapilano most je visok, uzan i trese se

Opis: Originalno izgrađen 1889. godine, ovaj jednostavni viseći pešački most okružen šumama je veoma visok, prilično uzan i mnogo se trese - daske od kedrovine prikačene na čelične kablove odskaču i odzvanjaju kako prelazite preko njih. Ako vas ovaj most ne uplaši dovoljno, od ovog proleća će posetiocima biti omogućena "Adrenalinska atrakcija" pod nazivom "Cliffhanger" (visiti sa litice),  gde će moći da se penju preko niza visećih putića vezanih za liticu.
Gde: Severni Vankuver, Britanska Kolumbija, preko reke Kapilano.
Činjenice: 137 metara dugačak: 70 metara visok.
 
Most “Mackinac”, Mičigen

Većina vozača nema hrabrosti da pređe ovaj most

Opis: Neki vozači se toliko unervoze kada treba da pređu preko ovog, osam kilometara dugačkog, mosta da prosto odustanu. I to se događa toliko često da će nadležni besplatno pristati da prevezu vaš motor ili automobil umesto vas preko ovog mosta. Najveći strah na ovom mostu u stvari stvara vetar, koji ponekad dostiže brzinu od 50 kilometara na sat.
Gde: Između gornjeg i donjeg poluostrva Mičigena.
Činjenice: Osam kilometara dugačak; 60 metara iznad vode.
 
Most “Puente de Ojuela”, Meksiko

Najstrašniji su zvuci koje "ispušta" most dok ga prelazite

Opis: Iako ovaj most vodi do “grada duhova”, škripuće drvo od kojeg je napravljen ga u stvari čini strašnim. Na sreću, čelični kablovi koji ga pričvršćuju sa dve kule ulivaju malo više sigurnosti. Ipak, čelik je ralativno skoro deo konstrukcije ovog mosta: kada ga je nemački inženjer Santjago Minhguin konstruisao u 19. veku, ove kule takođe su bile napravljene od drveta.
Gde: Grad duhova Ojuela, staro rudarsko naselje u severnoj državi Durango u Meksiku.
Činjenice: 317 metara dugačak; širok svega nešto više od pola metra (oko 60 cm); 109 metra iznad klisure.
 
Most “Chesapeake Bay”, Merilend

Kad je loše vreme vidljivost je na nuli

Opis: Vozači se izuzetno plaše ovog mosta jer je izložen čestim i često “nasilnim” snežnim nanosima. A kada loše vreme naiđe, zaboravite i na vidljivost: dođite do sredine ovog osam kilometara dugačkog mosta i jedva ćete videti ispod sebe.
Gde: Chesapeake Bay se rasprostire da poveže istočnu i zapadnu obalu Merilanda u Sjedninjenim Američkim Državama.
Činjenice: Dugačak skoro osam kilometara; 56 metara visok na svojoj najvišoj tački.
 
Mostovi “Monkey” (majmun), Vijetnam

Dok prelazite ove mostove, zauzmite "majmunski" položaj

Opis: Deluje kao da samo majmuni mogu prelaziti preko ovih tradicionalnih “monkey” mostova. Na kraju krajeva, oni su tradiconalno napravljeni od jednog dugačkog bambusa i jednog čvora. Ipak, ime potiče od položaja koji morate zauzeti kada prelazite ove mostove kako ne biste završili u reci koja protiče ispod, a to je da se povijete poput majmuna.
Gde: Na različitim mestima preko delte Mekonga u južnom delu Vijetnama.
Činjenice: Ovi mostovi ručno su napravili meštani i variraju od mesta do mesta. Noviji se ipak prave od betona.
 
Viseći most “Husaini”, Pakistan

Husaini most spada u jedan od najstrašnijih visećih mostova na svetu

Opis: Ogromne rupe između podnica i zapanjujuće ljuljanje: postoje razlozi zbog kojih se smatra da je ovaj most jedan od najstrašnijih na svetu. Dok su klimavi mostovi od kablova i drveta uobičajeni u ovoj oblasti, prelazak preko ovog mosta ispod koga se nalazi brza Hunza reka je posebno zastrašujuć, dok se pored ostaci prethodno korišćenog mosta jedva drže.
Gde: U selu Husaini na severu Pakistana, preko reke Hunza.
Činjenice: Poplave su navodno potopile most u maju 2010. Ali, zbog svoje atraktivnosti među turistima, ovaj most će se najverovatnije obnoviti.

 

Komentari: 2

maksa branka 20.06.2011 23.08.23

ipak je nas pancevacki super kakvi su ovi prikazani

Dedonja 13.06.2011 22.17.22

A Pančevac?
xD

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;