INFONET-468X60-BANNER

Solarni tunel (video)

10.06.2011. | Inhabitat

Solarni tunel brze železnice između Pariza i Amsterdama dužine 3,2 kilometara

Kompanija Enfinity koja proizvodi i ugrađuje sisteme čiste energije pronašla je način na da sistem brze železnice, koji postaje sve više popularaniji u svetu, učini privlačnijim - korišćenje solarnih panela.

Tunel je originalno projektovan i izveden sa ciljem zaštite regionalnih šuma postavljanjem šina kroz planine umesto sečenja postojećih šimskih dobara. Ali on sada ima mnogo veću ulogu u zaštiti prirode.

Postavljenih na preko 3,2 kilometara, 16.000 solarnih panela proizvodi dovoljno energije da snabde sve vozove u Belgiji jedan dan godišnje, pored snabdevanja energije stanici Antwerp; ovo je otprilike 3,5MW/časova energije svake godine. Cena celog projekta je procenjena na oko 20 miliona dolara.

"Za železničke kompanije, ovo je odličan način da smanje svoji uticaj na zagađivanje planete zato što mogu da koriste prostore i infrastrukturu koja nema drugu ekonomsku vrednost i namenu. Dobra stvar je da se postavka panela može uraditi za godinu dana i da ona ne izaziva proteste stanovništva kao što se dešava kada se postavljaju vetroturbine", kaže Bart Van Renterghem, direktor ekspoziture belgijske kompanije Enfinity u Velikoj Britaniji, koja je postavila panele.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;