INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

U požarevačkom zatvoru prave montažne kućice

29.03.2011. | Momčilo Petrović | Blic

Ako ste stariji od trideset godina, gotovo je izvesno da ste školu završili iz klupa koje su napravili osuđenici što su kaznu izdržavali u požarevačkom zatvoru! Jer, nekada je to bila ozbiljna firma koja je pod nazivom Preporod proizvodila školski nameštaj, šporete koji su bili barabar uz „smederevce”, nafta peći... i ostalu nezanimljivu ali neophodnu sitnuriju poput parkovskih klupa i korpi za smeće. A onda su došle sankcije, i raspad zemlje koji je smanjio tržište, pa po onoj da „zatvor ne može da bude bolji od države u kojoj je”, danas zatvorske radionice nisu ni senka ondašnjih, i tek se sad situacija menja...

Otkad je sveta i veka i robije, država je nastojala da joj robijaši ne jedu džabe hranu. Tako je tek 2005. godine u kazneno-popravnim domovima u Srbiji rad za osuđenike prestao da bude obavezan, pa sada radi onaj ko hoće, i ko može - oko 40 odsto ukupnog broja zatvorenih.

"Gotovo polovina svih osuđenika u Srbiji", kaže Branislav Marković, načelnik službe za tretman "ima problem sa opojnim drogama, i nesposobna je za bilo kakav rad."

Preporod je kao firma, inače, zabeležio bum posle Drugog svetskog rata, kad su zatvori bili puni seljaka zbog otkupa žita: ozbiljni domaćini bili su više nego dobri radnici. "Rad je vrlo važan u resocijalizaciji osuđenika i pripremi za njihov život po odsluženju kazne", kaže Marković, i ističe da se svako osuđeno lice raspoređuje na radno mesto shodno potrebama proizvodnje i sposobnostima. Tako u Zabeli uvek ima slobodnih mesta za one sa srednjom stručnom spremom i obrazovanije, na poslovima računovodstva, knjigovodstva i sličnim.

Veći deo osuđenika obavlja poslove neophodne za funkcionisanje samog zatvora: kuvaju, peru, popravljaju obuću, održavaju instalacije... a drugi, manji, radi u proizvodnji predmeta namenjenih tržištu, i oni održavaju tradiciju ondašnjeg Preporoda koji je proizveo svaku drugu nafta-peć u SFRJ, a školskim stolovima i stolicama opremio dve trećine škola. Zoran Stojanović, načelnik za obuku i upošljavanje, kaže da ne razume zašto i sada država neće od njih da kupuje đačke klupe, jer bi korist bila višestruka, budući da je i zatvor „državna firma”.

Iako na prvi pogled izgleda da su zatvorske firme konkurentnije od ostalih s obzirom na vrstu radne snage, Stojanović objašnjava zašto nije tako: radni učinak zatvorenika je dosta loš jer su nemotivisani, a i rade tek po nekoliko sati dnevno zbog rasporeda ustajanja i obroka, u šta treba uklopiti i bezbednosne mere prilikom odvođenja u radionice i povratka.

Zakon propisuje da se osuđenicima za rad može platiti najviše petina od prosečnog ličnog dohotka, što u ovom trenutku predstavlja sumu između šest i sedam hiljada dinara. Opet po zakonu, „30 odsto stavlja na štednju”, a 70 odsto osuđenik može da potroši u zatvorskoj kantini. Ni tada, međutim, novac ne prođe kroz njegove ruke, nego mu se potrošena suma skida sa računa.

Voja N. iz Beograda, osuđen na 14 godina i osam meseci, odležao 12 godina, radi na proizvodnji montažnih kućica, i mesečno zarađuje 3.000 dinara. Sa njim je i tridesetogodišnji Milorad A. iz Užica, osuđen pre dve i po godine na pet godina robije. Obojica su stekli diplome stolara u zatvoru.

"Volim da radim ovde", kaže Voja, a Milorad dodaje da je tako „robija lakša”.

Učešće u radu, osim plate, osuđenicima donosi i druge pogodnosti: utiče na ocenu o vladanju koja, opet, povlači za sobom olakšice kao što su dozvola za veći broj paketa i učestalije i duže posete.

Montažne kuće koje oni prave predstavljaju višedecenijsku tradiciju Zabele: u kampovima duž jadranske obale od Pule do Ulcinja i dan-danas nalazi se Preporod 12, kućica od 12 kvadrata koja je u ono vreme bila hit na tržištu. Prodavalo se i po 100 godišnje, a montirali su ih zatvorenici, u pratnji vozača i tehničara, za jedan dan. Danas se proizvodi i prodaje Preporod 24, duplo veće korisne površine, a osnovna cena, zajedno sa transportom i montažom, iznosi oko 3.000 evra.

Ove će kućice biti izložene i na narednom Sajmu građevinarstva. Ali Voja, Milorad i ostali koji su ih pravili, neće se pojaviti tamo. Ostaće u Zabeli...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MLG
MLG
BAČKI PETROVAC
www.mlg.rs

TENGE
TENGE
KRNJEŠEVCI
www.tenge-doo.com

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;