INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Velike izmene regulative za omotače zgrada u Kanadi

08.01.2011. | Jean Sorensen | Journal of Commerce

Omotač zgrada (fasada i krov) najčešće se ocenjuje kao presudan za ukupne karakteristike zgrade. Sa druge strane, korisnike, naročito u stambenim zgradama, najviše zanima enterijer njihovih stanova i nisu zainteresovani za druga ulaganja. Kanada je uvela amandman u Zakon o nekretninama koji traži formiranje fonda za rekonstrukciju omotača, dok građevinski propisi idu ka daljoj implementaciji LEED i ASHRAE standarda.

Vankuver, Kanada - za krov čiji je životni vek 25 godina svake godine stanari zgrade moraće da sakupe 1/25 cene njegove rekonstrukcije u posebnom budžetu zgrade za te namene

Dok je kriza na tržištu nekretnina u mnogome izmenila pogled građevinske industrije na omotače zgrada, druge okolnosti čine da se promena nazire, kako u smislu kvaliteta, tako i u smislu cene omotača, i to i za krajnje korisnike:

- Zapravo, danas ne trošimo više za materijale na fasadama nego pre par godina - kaže Aaron MacLellan, inženjer u firmi Aqua-Coast Engineering iz Kanade, koja je specijalizovana za omotače zgrada (svi linkovi na kraju teksta). On procenjuje da je povećanje troškova nakon turbulencija na tržištu oko 10%, ali tvrdi da se to pre svega odnosi na cenu pažljivijeg projektovanja i izvođenja:

- Više trošimo na ljudski nego na bilo koji drugi resurs - kaže on, dodajući da izvođači sada mnogo više pažnje poklanjaju detaljima.

Neki u građevinskom sektoru tvrde da su ušteda energije i zeleni pokret odgovorni za povećanje cene gradnje, a MacLellan procenjuje da ovo može dodati još do 10%, ali da je rad poskupeo bez obzira na sve to, jer su i opšti standardi kvaliteta povećani.

Jeongsik Jeong iz JSD Envelope Engineering kaže da je građevinski sektor još uvek u fazi učenja kada se govori o zelenim ili održivim omotačima, i da i dalje eksperimentiše sa raznim proizvodima i sistemima kako bi postigla željene ciljeve:

- Osnovna tehnologija izgradnje omotača postoji već 50 godine, dok je iskustvo sa zelenim zgradama na širem tržištu zapravo tek oko tri godine.

Sophie Mercier je predsedavajuća Savetom za omotače zgrada Britanke Kolumbije (B.C. Building Envelope Council). Ona kaže da je vlada u poslednje tri godine puno toga učinila da progura LEED standarde kao obaveznu sertifikaciju za javne zgrade, dok su organizacije poput ASHRAE-a dodavale nove strožije propise u svoj standard.

ASHRAE je sada objavio treće izdanje svog zelenog vodiča (o čemu je Gradjevinarstvo.rs već pisao - link na kraju). Ovo udruženje takođe ima i sopstveni sertifikacioni program za one koji u praksi ispuni proračune o potrošnji energije navedene u projektnoj fazi.

- I Savet za omotače i grad Vankuver prilagođavaju svoju regulativu da unaprede kvalitet i zelene karakteristike omotača zgrada - kaže Mercier.

Međutim, paralelno sa vladinim naporima da utiču na kvalitet fasada, veliki je izazov objasniti korisnicima da plate ova poboljšanja i da u njima prepoznaju dugoročne dobrobiti.

- Postoji još mnogo toga što može biti učinjeno kada je reč o omotačima zgrada. I sami znatte da se potrošači ipak češće fokusiraju na enterijer nego na fasadu i krov - kaže Mercier i dodaje:

- Kada kupujete kola, svako zna svakakve informacije o automobilu i šta, na primer, predstavlja potrošnja goriva na 100km. Nažalost, sa zgradama ovo nije slučaj.

Kako bilo, sada je u Kanadi došlo do značajnije promene u tom smeru. Novi amandman - Bill 8, odobren je za zakon koji reguliše polje nekretnina - Strata Property Act.

On sadrži zahtev za rezervnim sredstvima, tj. formiranje budžeta i savetodavnih tela za stambene zgrade koja treba da angažuju profesionalce da procene različite elemente zgrade, uključujući i sam omotač. Deo bilo kakvih ulaganja išao bi i u taj fond.

Na primer, za krov sa životnim vekom 25 godina, svake godine moraće u taj budžet da se sakupi 1/25 cene njegove rekonstrukcije.

Patrick Williams iz pravne kancelarije koja se bavi nekretninama, Clark Wilson iz Vankuvera, kaže da su u decembru 2009. godine u Zakon dodati “laki” delovi Bill 8 amandmana. Međutim, ovo će biti teško implementirati.

Već su održane brojne rasprave sa vladinim telima, pravnicima, menadžerima nekretnina, specijalistima za omotače zgrada, i svi ovi predlozi stavljeni su na uvid javnosti.

Novi propisi bi makar trebalo da učine da tržište bude više svesno materijala koje investitori, tj. izvođači ugrađuju u objekte, s obzirom na to da je moguće odbiti propis sa većinskom većinom vlasnika stanova od 75%.

Arhitekta iz Vankuvera Walter Frankl veruje da je omotač zgrade zaista ono što utiče na opšte karakteristike objeta:

- Ako nemate dobar omotač, onda ovo morate da nadoknadite kroz mašinskem i elektroinstalacije. Dobar omotač je prvi na spisku kada je ceo posao u pitanju.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;