INFONET-468X60-BANNER

Newspaperwood - reciklaža papira koji postaje drvo

18.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

Newspaperwood (Newspaper - novine, wood - drvo) novi je proizvod napravljen od recikliranih starih novina za koje proizvođač tvrdi da ima karakteristike konstruktivnog drveta.

Mieke Meijer, dizajner iz Holandije, želeo je da se pozabavi pitanjem odbačenih novina koje završe na deponiji ili u procesima prerade papira koji zapravo nisu reciklaža već ono što se naziva "downcycle" (down - dole, proizvodnja materijala lošijih karakteristika od materijala koji ulazi u reciklažu - više o ovoj temi vidi i na tagu "Cradle to Cradle" ispod teksta).

Kompanija Vij5 razvila je ideju u proizvod. Naime, kada se presovani novinski tabaci preseku dobija se površina koja je veoma slična površini prirodnog drveta jer ivice papira "imitiraju" godove drveta.

Pored estetske sličnosti, proizvođač je uspeo da napravi materijal koji i po tehničkim karakteristikama liči na prirodno puno drvo i može se na sličan način obrađivati za dalju upotrebu.

Na taj način drvo koje je pretvoreno u papir može iz papira ponovo "postati" drvo, nešto poput upcycle procesa (up - gore). Na linkovima ispod pogledaj još neke primere upotrebe papira u građevinarstvu.

Linkovi:

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;