INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

SolPix - multifunkcionalna dinamička fasadna instalacija

05.11.2010. | Gradjevinarstvo.rs

SolPix je patentirana zidna instalacija za manje ili veće objekte koja se može instalirati na postojeće ili novosagrađene zgrade. Njega je izumeo Simone Giostra sa Pratt Instituta u Njujorku (vidi više na linku na kraju teksta).

Ova fasadna instalacija ponaša se kao digitalni ekran a objedinjuje i sistem za generisanje električne energije iz svetlosti Sunca (fotonaponski paneli), kao i sistem zaštite od preteranog osunčavanja i zagrevanja.

Kada se kaže da se ponaša kao digitalni ekran to znači da se SolPix-m može upravljati preko računara tako da stvara različite vizuelne efekte na fasadi. Razvijen je i specijalan softver uz pomoć kog mogu biti iskorišćeni svi potencijali ovakve fasadne zaštite.

Paneli imaju garanciju od 20 godina i mogu da stvaraju električnu energiju i po oblačnom vremenu. Očekivani životni vek panela je oko 50 godina.

Paneli mogu biti postavljani i horizontalno i vertikalno, zavisno od estetike koja treba biti postignuta na fasadi, ali i od povoljnijeg položaja da iskoristi svoje prednosti za upravljanje dnevnim osvetljenjem, zaštitom od Sunca, proizvodnju električne energije, itd.

Linkovi:

  • Viski, softveri, studenti i sponzori - link
  • Flare - dinamička pneumatska fasada od metalnih pločica - link
 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;