INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi pešački most u San Francisku - Robert I. Schroder Overcrossing

14.10.2010. | Gradjevinarstvo.rs

U vreme sveopštih oštrih rezova javne potrošnje u SAD, San Francisko je završio projekat pešačkog mosta koji je sve samo ne skroman. Iz gradskog budžeta izdvojeno je 12 miliona dolara za most "Robert I. Schroder Overcrossing" koji prelazi preko saobraćajnice od osam traka.

Novi pešački most širok je 3m i dugačak 182m, podignut je po projektu firme Arup, i inspirisan je krilima leptira. Kritičar dizajna u listu San francisco Chronicle, John King, prokomentarisao je da ovaj most pokazuje šta čini pravu ikonu grada:

- Ne očekujete da ga ugledate tamo, ali, kada se to desi, drago vam je da postoji. Zatim se radujete svakom sledećem susretu.

Konstrukcija mosta je čelična sa betonskom presvlakom koji visi na kablovima okačenim na par blago otklonjenih čeličnih lukova realativno tankog kružnog preseka. Slobodan raspon je 73m, a na najvišem mestu (u tangenti lukova) most je na 12m od saobraćajnice ispod.

Prilikom gradnje želja lokalnog stanovništva bila je da se sačuvaju stari hrastovi i zato se konstrukcija pomalo pretenciozno nadvija iznad okoline. Šipovi na kojima počivaju stubovi mosta sežu 27m u zemlju.

Na linkovima ispod pogledajte original teksta o ovom mostu ali i tekstove o još dva zanimljiva pešačka mosta na našem sajtu, ali i problemu sa mostovima koje koriste i pešaci.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;