INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Kalifornijska strategija za zgrade sa nultom potrošnjom energije do 2030. godine

10.10.2010. | Allyson Wendt | Building Green

Država Kalifornija objavila je akcioni plan za postizanje cilja - zgradarstvo sa nultom potrošnjom energije (net-zero-energy buildings). Godine 2008. CPUC (California Public Utilities Commission) je napravila strateški plan koji, pored drugih energetski efikasnih ciljeva, poziva i na postizanje nulte potrošnje energije u poslovnim zgradama do 2030. godine, kao i nulte potrošnje stambenih objekata do 2020. godine. Novi akcioni plan nastao je iz tog strateškog plana i navodi konkretne korake koje država može da preduzme kako bi postigla ove ciljeve.


z2building - net-zero i carbon-neutral zgrada, kancelarije biroa Integrated Design Associates, San Hoze, Kalifornija (podaci o potrošnji dostupni su u realnom vremenu na sajtu z2building, gde možete pogledati i fotografije instalacija, mašinske sobe, itd - link na kraju teksta)

Akcioni plan CPUC-a nudi razumne strategije za pomeranje ka nultoj potrošnji u novogradnji: spuštanje granice maksimalne potrošnje energije kroz propise, proširenje polja nadležnosti propisa na sve vrste energije i njene upotrebe, razvoj alata za finansiranje izgradnje net-zero zgrada, i podrška razvoju integrisanog projektovanja.

Kada je reč o rekonstrukcijama postojećih zgrada, akcioni plan predlaže pooštravanje propisa, sertifikaciju i markiranje potrebne energije (energetski razred za zgrade) ali i emisije ugljeničnih gasova, kao i podršku za trening i akciju korisnika.

Kalifornija unapređuje svoje energetske propise svake tri godine, tako da ostaje nekolicina ciklusa do 2030. godine:

- Cilj neće biti ispunjen ako se neko seti 2027. godine da treba nešto da se uradi - kaže Dian Grueneich iz CPUC-a. Ona dodaje da će akcioni plan osigurati kontinuirani dalji napredak.


z2building, enterijer - više o net-zero energiji u ovoj državi SAD-a čitajte i u tekstu Kalifornijski snovi – Net Zero Energy (link na kraju)

Zanimljivo je da lokalne samouprave u Kaliforniji već neko vreme usvajaju i standarde koji su oštriji od državnih. San Francisko, na primer, propisi za zelenu gradnju integrisani su sa onima koji se odnose na energetsku efikasnost.

CPUC je pokrenuo i novi sajt Engage360, koji će predstavljati informacije o različitim programima u vezi sa potrošnjom i proizvodnjom energije, uključujući i net-zero kampanju. Kalifornija i Masačusets spadaju u nekolicinu država u SAD koje su zacrtale net-zero energetske ciljeve.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;