INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

HERS – sistem ocenjivanja energetske efikasnosti kuća

06.04.2010. | Gradjevinarstvo.rs

HERS (Home Energy Rating System) - sistem za ocenjivanje energetske potrošnje kuća uključuje energetsku analizu projekta kuće i naknadne analize gotovog objekta.

Na osnovu projekta, specijalista za energetsku efikasnost (Home Energy Rater) koristi softverske pakete za analizu energetske efikasnosti, procenjujući energetske zahteve kuće na osnovu dizajna. Ova analiza rezultira pretpostavljeni indeksom - pre-construction HERS Index.

Nakon završetka ovakve analize projekta, specijalista radi sa projektantima i izvođačima kako bi zajedno pronašli načine za poboljšanje energetske efikasnosti, a što bi dalje vodilo do toga da kuća zadovolji Energy Star standarde efikasnosti.

Specijalista zatim sprovodi testove urađenih radova, kao što su na primer testovi za određivanje curenja vazduha ili kvaliteta spojeva na instalacijama. Prvom grupom testova proverava se da li, i u kojoj meri postoji curenje vazduha oko otvora ili na fasadi (blower door test), dok se drugom grupom testova proverava da li postoje curenja na slavinama, ventilima i nastavcima cevovoda (duct test).

Rezultati ovih testova, zajedno sa input-ima koji su dobijeni iz prvobitne softverske analize, koriste da bi se dobio konačni HERS Index za datu kuću.

HERS Index

HERS Index je sistem ocenjivanja koji je ustanovila Mreža za energiju u stambenim prostorima – RESNET (Residential Energy Services Network). Po tom sistemu HERS Index 100 dobija kuća koja je izgrađena po specifikacijama navedenim u dokumentu HERS Reference Home koji je zasnovan na Međunarodnom standardu o uštedi energije iz 2006. godine (2006 International Energy Conservation Code).

Kuće koje postignu net zero energy standard dobijaju HERS Index 0 (pogledati više na linkovima na kraju teksta). Dakle, što je niži indeks koji kuća dobija to je kuća energetski efikasnija u poređenju sa pomenutim standardom HERS Reference Home.

Svaki poen HERS Index-a manje predstavlja uštedu od 1% u odnosu na početni standard HERS Reference Home. Tako će, na primer, kuća koja postigne HERS Index 85 je 15% efikasnija od one koja je ispunila standard HERS Reference Home iz 2006. godine, a ona čiji je  HERS Index 80 je 20% efikasnija.

Više informacija potražite na sajtu RESNET-a na linku na kraju teksta.

Za kuće ocenjivane pre 1. jula 2006. godine koristila se skala HERS Score (HERS rezultat). HERS Score je sistem po kom kuće građene po HERS Reference Home standardu (zasnovanom na 1993 Model Energy Code) imaju HERS Score od 80. Za razliku od HERS Index-a, svaki poen više za HERS Score predstavlja 5% poboljšanja energetske efikasnosti. Taj sistem ocenjivanja trenutno je u procesu gašenja.


Proizvodnja električne energije na licu mesta uzima se u obzir kod procene HERS koju radi RESNET, međutim, ovo ne može uticati na smanjenje HERS Index-a koji se uzima u obzir za dodelu Energy Star sertifikata (tj. nadomešćivanje potrošnje energije proizvodnjom opravdano je tek kada su zahtevi kuće za energijom maksimalno umanjeni).

Linkovi

 

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;