Gradjevinarstvo

Početna  |  O nama  |  Oglašavanje  |  Unos podataka  |  Kontakt  |  English
      >>> Uputstvo za pretragu        
     Kategorije
Konstrukcije
Krovni pokrivači, oblaganje, stolarija
Završna obrada, enterijer
Kućne instalacije
Pejzaž i uređenje okoline
Usluge, mašine, alat
    Vesti
    Tekstovi
    PROMO tekstovi
    Zanimljivosti
    Regulativa
    Komentari
    Ankete
    Mali oglasi
alat beton blok boje cement crep čelik drvo elektrooprema energetska efikasnost enterijer fasade grejanje hidroizolacija izgradnja izvođenje građevinskih radova kapije kontejner krov legalizacija lepak mašine metal montažne kuće most ograde opeka oplate pametne kuće panel parket plafoni podovi pregradni zidovi profili projekat prozori sajam skele spušteni plafoni tende termoizolacija vrata zelena gradnja

Teslin toranj u Beogradu

02.02.2011. | Blic

 

Glavni grad Srbije mogao bi da dobije simbol koji bi zasenio Ajfelovu kulu i Kip slobode ukoliko vlasti poslušaju predlog Srpske akademije inovacionih nauka čija je zamisao izgradnja Teslinog tornja.

Predsednik ove institucije Petar Rajačić, otkrio je predlog da se u nekom novom kvartu Beograda napravi naučno-razvojni centar Nikola Tesla, čija zgrada bi bila sagrađena u obliku tornja koji bi munjama obasjavala grad.

“On bi, osim naučnog karaktera, bio i gradska atrakcija jer je ideja da pravi munje. U određeno doba dana obasjavalo bi grad, što bi davalo jedan poseban izazov. Vi znate šta Ajfelov toranj znači za Pariz. Isto bi Teslin toranj mogao da bude za Beograd,” kaže za Blic Rajačić, dodavši da je Centar zamišljen kao mesto koje bi okupljalo inovativne ljude, sarađivalo sa drugim naučnim insitucijama i inovatorima.

“Želimo da stvorimo mesto odakle ćemo slati nove proizvode u svet, a ne samo da oni dolaze iz sveta kod nas. Mi danas nemamo razvojni centar ovakvog tipa koji bi bio povezan sa razvojnim centrima Evrope i sveta i sa kojima bismo sarađivali. Nemamo razmenu informacija sa svetom, a to je veoma bitno za svaki razvoj,” rekao je Rajačić.

Prvi izgled zgrade koja bi sadržala konferencijske sale a možda i hotel, osmislila je mlada dizajnerka Marija Popivoda, ali Petar Rajačić kaže da je u pitanju samo ideja koja bi mogla da se promeni ili nadogradi idejama drugih arhitekti i dizajnera.

Početkom 2010. godine, Večernje novosti su prenele vest o Leskovčaninu Dušanu Sinadinoviću koji je želeo da pokrene projekat izgradnje Teslinog tornja u Srcu Srbije.
Napomena redakcije portala Gradjevinarstvo.rs

Štampaj Pošalji
Share |

Komentari Komentari: 4 Hronološki | Preporučeni | Pošaljite komentar

VELIKO HVALA za pojavljivanje imena Dusana Sinadinovica! Zasluzio je to jer je ideja teslinog tornja NJEGOVA! Ceo zivot je posvetio ideji. Vec 20 godina propagira ideju, pise dopise i kuca na sva vrata.
Molim vas da pogledate isecke iz novina na http://www.facebook.com/photo.php?fbid=161746503875722&set=a.161746337209072.44437.138788079504898&theater.
na You Toube je dovoljno upisati - Dusan Sinadinovic i videcete njegove filmove o izgradnji tornja. Molim vas da pogledate i Facebook stranicu
http://www.facebook.com/pages/Akcija-Izgradimo-Teslin-Toranj-u-Srbiji/138788079504898
Srdacno vas pozdravljam.
(16.02.2011 01:42:51  biljana zivkovic)
Preporuči    Za brisanje     Dodaj komentar 
Da,odlična ideja...uz jednu ispravku-dopunu Vašeg teksta: ova ideja potekla je od Dušana Sinadinovića iz Leskovca,koji se već 25 g. zalaže za tu ideju i na čijoj realizaciji radi sve ove godine zajedno sa svojom grupom saradnika.Uz obilje snimljenih video materijala,intervjua na stranicama mnogih listova,radio i TV stanica,pridodata je i grupa: Akcija-Izgradimo Teslin toranj u Srbiji koja tu ideju propagira na društvenoj mreži Facebook na srpskom,engleskom i nemačkom jeziku kao i na Web stranici : http://dusansinadinovic.com/ gde se zainteresovani mogu upoznati sa dugogodišnjim, upornim nastojanjem D. Sinadinovića da ovu ideju pretoči u stvarnost. O samoj FB grupi može se pogledati ovde: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1837084212505&set=a.1837084172504.109470.1402474007&theater#!/pages/Akcija-Izgradimo-Teslin-Toranj-u-Srbiji/138788079504898 .
(16.02.2011 12:45:33  Miloš Todosić)
Preporuči    Za brisanje     Dodaj komentar 
Odlična ideja,konačno pravi predlog,samo još da se usvoji..nađe sponzor,....bojim se da nam komšije ne ukradu ideju,pa našeg velikana pretvore u HRVATA, A POTOM TO ISTO ONI NAPRAVE U SRED ZAGREBA.
(12.02.2011 04:42:00  JOVICA STOJANOVIĆ)
Preporuči    Za brisanje     Dodaj komentar 
Odlicna ideja!!!
(02.02.2011 09:04:15  ...)
Preporuči    Za brisanje     Dodaj komentar 


    Najnovije vesti
EU: Srbija može da gradi „Južni tok“
Pirot: Počela rekonstrukcija mosta „Gazela“
Novi Sad se guši u azbestu
Uskoro spajanje „Puteva Srbije“ i „Koridora Srbije“
Otvorena deonica auto-puta na Koridoru Vc prema Hrvatskoj
    Najčitanije u poslednjih 10 dana
Novi Sad: Jesenji radovi na Telepu
Nezavršeni kvadrati, ko je odgovoran
Izabrani projekti za novu zgradu RTV
Inspekcija zatvorila osam gradilišta u Beogradu
U toku prva faza projekta „Beograda na vodi“

 
 

Ukoliko bi vlada subvencionisala obnovljive izvore energije, da li biste postavili te sisteme u vašem domu?Rezultati

Prijava za newsletter


Alu i PVC stolarija

Benzinske pumpe za vodu i mulj

Profesionalne građevinske mešalice i kolica

Potapajuće električne pumpe za vodu i mulj

Agregati za struju i traktorski PTO agregati za struju

Vibratori za beton

Profesionalne mašine za keramičare

Profesionalne građevinske dizalice

Prodaja podupiraca i skela

Roletne alu i PVC, povoljno
© 2002-2014 Gradjevinarstvo.rs  /  Construction.rs